TÓBIÁS JÓZSEF

Full text search

TÓBIÁS JÓZSEF
TÓBIÁS JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Van egy aktualitása annak, hogy tárgysorozatbavételi kérelmet indítványoztunk a népszavazásról szóló törvény módosítására. Világosan látszik, hogy az elmúlt másfél évben a rossz szabályozás, a rossz Alaptörvény, a rossz törvény és a rossz gyakorlat felmorzsolja az intézmények szakmai autonómiáját, már olyan szabályozásokat hoznak, amelyek réges-régen túllépik a törvényi kereteket. S világosan látszik az elmúlt hónapok döntéseiből, hogy mind a Nemzeti Választási Bizottság, mind pedig a Kúria a népszavazás jogintézményére vonatkozó szabályoknak a kezdeményezők, valamint a választópolgárok szempontjából indokolatlanul szűk, megszorító, nem egyszer önmagának is ellentmondó, a korábbi alkotmánybírósági gyakorlattal tételesen ellentétes értelmezését fogadják el, ami valójában a részvételi demokrácia kiüresítéséhez fog vezetni.
Az a törvényjavaslat, amit benyújtottunk, három célt fogalmaz meg: a népszavazási kérdésekkel szemben támasztott követelmények egyértelművé tétele, a népszavazás eljárási szabályainak egyértelmű meghatározása és a népszavazás jogintézményének védelme. A népszavazási kérdések egyértelműségére vonatkozó törvényi követelmény pontos meghatározása a javaslat célja. A mai gyakorlat körülbelül a „ha van rajta sapka, azért, ha nincs rajta sapka, azért”, mert ha az egyik oldalról a köznapi szóhasználatnak megfelelően kerül benyújtásra a kérdés, akkor azt a jogalkotói egyértelműség követelménye szempontjából sértőnek tekinti, ha pedig megfordul és jogilag precíz, minden törvényi szabályozást tartalmaz, akkor viszont elsősorban a választópolgár számára nem lesz egyértelmű, és a Nemzeti Választási Bizottság ezen a jogcímen meg tudja akadályozni a kérdésben az aláírásgyűjtést. Elsősorban tehát meggyőződésem, hogy épeszűen gondolkodva a kérdésnek nagyon-nagyon választópolgár-centrikusnak kell lennie, számára kell egyértelművé válnia, hogy milyen kérdésben kíván a kezdeményező aláírásokat gyűjteni, a jogalkotó pedig ezt követően alakítsa ki azt a jogi szabályozást törvényben, vagy szüntessen meg jogszabályt, amely ebből természetszerűleg fakad.
A másik ilyen kérdés a népszavazással szembeni jogszabályi korlátok egyfajta szűkítése, hiszen jelen pillanatban az Országgyűlés hatáskörének korlátaira, valamint a tiltott tárgykörökre vonatkozóan mind az NVB, mind a Kúria olyan kiterjesztő értelmezést fogadott el, amely alapján érdemi társadalompolitikai vagy gazdasági kérdésekben lényegében kizárt a népszavazás kezdeményezése.
S végezetül, de nem utolsósorban a párhuzamos népszavazási kezdeményezésekre vonatkozó jelenlegi abszurd szabályozás hatályon kívül helyezése, emellett a népszavazás elrendelésénél kell tudni felállítani egy párhuzamossági moratóriumot. Ennek megfelelően az azonos tárgykörben benyújtott népszavazási kezdeményezést az aláírások gyűjtésével, népszavazást pedig abban a kérdésben kell elrendelni, ahol a párhuzamosság okán fennálló kezdeményezők bármelyike be tudja nyújtani a szükséges számú ajánlást. Ez a szabályozás komoly társadalmi támogatottságú kérdéseknek tesz egyfajta versenysemlegesség mellett egy előjogot, nevezetesen, hogy valódi kérdésekről lehessen népszavazást tartani Magyarországon.
A jelenlegi szabályozásból, annak hiányosságából fakadólag viszont az látszik, hogy ma már az amúgy hatáskörrel nem rendelkező Nemzeti Választási Iroda rendelkezik olyan szabályokkal, amelyek önmagában kérdőjelezik meg a jelenlegi hatályban lévő népszavazásról szóló törvénynek az érvényességét, hogy az elmúlt másfél évben jószerivel egyetlenegy népszavazási kezdeményezés sem tudott lezajlani az önök által elfogadott hatályos népszavazási törvény vonatkozásában. Egyetlenegy sem! Hol kérték a NAIB engedélyét, hol nem kérték, hol bevezetnek mindenféle blokkolóórát, az Isten se tudja, hogy milyen szabályozás értelmében, miközben az érvényesítésre vonatkozóan rendelkezik jogszabály, amely kimondja, hogy az érvényesítést ki végzi el, hol végzi el, kinél van a pecsét, ha leüti, akkor az az úgymond beérkezett indítvány. Ehhez képest a média azon mosolyog, jószerivel jogosan, hogy a kör közepébe betett blokkolóóra vajon meg fogja-e oldani ezt a problémát.
Hát rossz törvényt hoztak, tisztelt képviselőtársaim! Itt a lehetőség, hogy olyan törvény legyen, amely a választópolgárok valódi részvételét támogatja úgy, hogy ne kelljen velük szemben sem fizikai, sem adminisztratív korlátokat állítani. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me