DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök Úr! 2010 előtt ön, illetve az ön párttársai hadat üzentek a pofátlan állami jövedelmeknek. Most az évértékelőjében ön, miniszterelnök úr, azt mondta, hogy csak olyan béremelést támogat, amelynek megvan a gazdasági fedezete. Ehhez képest az történt, hogy az állami cégek vezetőinek esetében 3, 4, illetve 5 millió forintra felemelték a bérplafont. „El tudom önnek mondani a következő mondatot: sok esetben ezek a fizetések a felére is nyugodtan csökkenthetők lennének, akkor sem lennének megélhetési problémáik ezeknek a cégvezetőknek” - mondta Szijjártó Péter 2009-ben.
Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ezek után önök újra be akarják terjeszteni azt a pofátlan törvényt, ami a jegybanki vezetők jövedelmét emelné meg, miközben a jegybank majdnem ezermilliárd forinttal károsította meg a devizahitel-károsultakat. Az a helyzet, hogy jelenleg az állami cégeknél, így a vasútnál és a Postánál önök ezekkel a lépésekkel 45-szörös bérkülönbséget generálnak. Egy 4 százalékos béremelés van a vasútnál és a Postánál, miközben egekben van a vezetők bére. Egy ápoló kétévnyi fizetését viszik haza ezek az államicégvezetők.
Miniszterelnök úr, ma Magyarországon a dolgozók kétharmada az átlagbér alatt keres, 200 ezren a közszférából minimálbért keresnek. Naponta három orvos és két ápoló hagyja el az országot a jövedelmi viszonyok miatt. A közmunkások bérét az idén önök egyáltalán nem emelték. Ha a nemzetközi összehasonlításokat nézzük: az ápolók és a tanárok esetében az OECD-országokon belül sereghajtók vagyunk, ha a jegybanki vezetők bérét az átlagbérhez viszonyítjuk, listavezetők vagyunk. Önnek az nem fáj, hogy a Mercedes gyárban Németországban ugyanaz a munkás hatszor-hétszer annyi bért keres, mint Kecskeméten?
Miniszterelnök úr, nincs meg ezeknek a munkásoknak, ápolóknak, tanároknak a fedezet, csak az önök csókosainak, vállalati vezetőinek? (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me