ORBÁN VIKTOR

Full text search

ORBÁN VIKTOR
ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Azt hiszem, hogy mind a nyolc feltett kérdésre nem tudok válaszolni, ideértve a jegybank devizahitelekkel kapcsolatos magatartását is, ahol meggyőződésem szerint ön tévesen értékeli a helyzetet, mert a jegybank megmentette Magyarországot egy pénzügyi összeomlástól, és megmentett sok százezer családot a lehetetlen pénzügyi helyzettől, ezért a jegybankot inkább elismerés illetné, nem pedig vádaskodás.
A magyarországi munkabérek és a nyugati munkabérek közötti különbségre se most kell kitérnem, ha jól értem, mert ez csak egy oldalvágás volt. Most inkább, ha jól értem, ön azt akarta megkérdezni tőlem, vagy talán úgy tűnik, az e heti szándék az volt, válaszoljak arra, hogy helyesnek tartom-e a mostani állami vezetők bérbesorolási rendszerét. A válasz az, hogy igen, helyesnek tartom. Hosszú ideig erre nem volt lehetőség. Én egyetértettem azokkal, akik azt mondták, hogy válság idején mindenkinek hátrább kell lépni. Fontosnak tartom, hogy az Állami Számvevőszék világossá tette, hogy ha fel akarunk lépni hosszabb távon a kiszámíthatóság jegyében mindenfajta vállalatokon belüli nem világos és nem legitim bérfizetésekkel szemben, úgymint prémium, osztalék, bónusz és hasonlók, akkor egy áttekinthető, világos fizetési rendszert kell létrehozni. Ezt mondta az Állami Számvevőszék, a kormány ezt megvizsgálta, és én ezzel egyetértettem.
Ha az a kérdés, hogy a magyar állami vezetők… - bocsánat, a magyar cégvezetők, mert most nem a politikusokról beszélünk, hanem a cégvezetőkről, hiszen az ő fizetésük kétszer-háromszor meghaladja, mondjuk, a magyar miniszterelnökét, tehát ha azt a kérdést tesszük fel, helyes-e, hogy ezek a cégvezetők ennyit keresnek, és ez európai összevetésben egy mértéktartó helyzet-e, akkor azt kell mondanom, hogy igen. A V4-es átlag alatt vannak a mi állami cégeink vezetőinek a bérei, a nyugat-európai bérekről pedig nem is érdemes beszélni. Azt kell mondanom, hogy igen, a magyar államicégvezetők a legalacsonyabban fizetettek, a hasonló iparágban dolgozó, hasonló méretű cégvezetőkhöz képest lent helyezkednek el.
Szerintem egy bizonyos szint alá az ő bérüket nem lehet vinni, mert az a munka és a minőség rovására megy, ezért a mostani besorolás arányban van az általuk viselt felelősséggel. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me