HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN

Full text search

HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN
HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Idén 250 éve fogadták el az első információs és szólásszabadságot biztosító törvényt. A finnek és a svédek ezen apropóból, hogy megünnepeljék, egész éves programsorozatot indítottak „Jogod van tudni, jogod van beszélni róla!” címmel.
Tisztelt Képviselőtársak! A magyar törvényhozás is ünnepel. A „jogod van tudni” kategóriában egy nemzetközi versenyen biztosan különdíjas lenne a Magyar Nemzeti Bank alapítványai pénzügyeinek eltussolásáról szóló törvény vagy az alaptörvénymódosításnak a szerkesztőségek megszállásáról szóló része. A Fidesz politikusai azonban minden parlamenti kezdeményezést túlszárnyaltak azzal, hogy az egyre erősödő kritikát gyáván, büntetőeljárásokba öltöztetett megfélemlítéssel próbálják elfojtani. Ha valaki kérdőre vonja őket egy-egy átláthatatlan vagy korruptnak tűnő ügyben, vagy csak megosztja az ilyen tartalmú írásokat, akkor a jelenleg hatályos jogszabályokkal visszaélve büntetőeljárást indítanak ellene.
Ez, tisztelt képviselőtársak, rosszabb, mint a cenzúra, mert ezen eljárás keretében a polgármesterek és a képviselők kiemelt védelmet élveznek, nem kell ügyvédet fogadniuk; a rendőrség nyomoz, az ügyészség képviseli a vádat, és ezt mind közpénzből fizetjük. A megvádolt polgárt pedig egyszerűen rabosítják, mintha súlyos bűncselekményt követett volna el.
Az MSZP ezért olyan törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, amelynek a lényege, hogy senkit se lehessen meghurcolni azért, ha közügyekben véleményt nyilvánít, illetve ezt a véleményét másokkal megosztja, csakúgy, mint egy normálisan működő országban.
(17.40)
Magyarországon azonban hat éve, amióta a Fidesz kormányoz (Novák Előd: 2006-ban mi volt?), nincsenek normális viszonyok. Egy normálisan működő országban nem fordulhatna elő, hogy egy gyanús ingatlanügybe keveredett politikus beperelje azokat, akik a róla szóló cikket a Facebookon megosztják. Egy normálisan működő országban nem fordulhat elő, hogy a cikk megosztóit rabosítsák a tettükért. Magyarországon ez is megtörtént: Balázs Árpád, Siófok bukott fideszes polgármestere feljelentette egyszerűen azokat, akik megosztottak egy olyan írást, amely arról szólt, hogy a politikus gyanúsan olcsón adott el nagyon jó helyen fekvő önkormányzati tulajdonú ingatlant. Tisztelt Képviselőtársak! Ha egy Facebook-megosztásért büntetőeljárás és rabosítás jár, az azt jelenti, hogy Magyarországon megszűnt a szólásszabadság, ráadásul a siófoki eset nem egyedül van, nem egy elszigetelt jelenség: Sümegen, Tatán és több más helyen is hasonló történt, illetve történik ma is.
Az MSZP minden eszközzel küzd azért, hogy ezt a deformált fideszes gondolkodást eltüntesse, elfogadhatatlan, hogy gyáva politikusok aljas módon megfélemlítsék az embereket. Azért nyújtottuk be ezt a törvénymódosítási javaslatunkat, hogy többé ezen jogi alapon senkit ne alázhassanak, ne félemlíthessenek meg. Semmilyen hatalom nem nyomhatja el a szabad véleményeket, és nem fenyegetheti büntetőeljárással a kritikus véleményt megformáló embereket.
Már megszoktuk, hogy hat éve módszeresen ellehetetleníteni igyekeznek a szabad véleményt. Ezért van az újságírókat öncenzúrára kényszerítő médiatörvény, ezért próbálták bevezetni a netadót, ezért csináltak a közmédiából fideszes pártpropagandát, ezért próbálják megfélemlíteni a szabad véleményalkotókat, és ez volt a célja az Alaptörvény szerkesztőségekre vonatkozó módosításának is. Mindegyik súlyos jogsértés, tisztelt képviselőtársaim, de az az ország, ahol a közügyek megvitatását büntetőeljárással fenyegetik, egyszerűen nem demokrácia!
És tisztelt fideszes képviselőtársaim, az a képviselő, aki a javaslatunk elutasításával fenntartja annak a jogszabályi lehetőségét, amivel a Balázs Árpád-féle gyáva politikusok a polgárokat terrorizálják, az maga is a demokrácia és a szabad véleménynyilvánítás ellensége. Mivel úgy gondolom, hogy ebben a Házban nincsenek ilyen képviselők, ezért számítok az egyhangú támogatásukra majd holnap, a tárgysorozatba vételnél. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me