LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársam! Először is szeretném megköszönni, hogy ráirányította a figyelmet arra, hogy a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartásával kapcsolatos első országgyűlési döntés már 2009-ben megszületett, majd ezt követte 2010 után az az energetikai stratégia, amelyet szintén nagy többséggel fogadott el az Országgyűlés, és amely világosan beszél, nem titkolja, hogy a Paksi Atomerőmű működési engedélyét elvesztő blokkjaival kapcsolatban célszerű ezen kapacitásnak a hosszú távú fenntartása. Ez azt jelenti, hogy a 2020-as évek második felére pótolni kell a szükségszerűen az életciklusuk végére jutó blokkokat, és a kapacitásokat Magyarországnak megéri és célszerű fenntartani.
Ami az átláthatóságot illeti: először is a parlament elé behoztuk a törvényjavaslatunkat a munka megkezdésének feltételeit illetően, másrészről módosítottuk az atomtörvényt, Paks II.-vel kapcsolatban szintén törvényt alkottunk, és a pénzügyi megállapodást is az ország nyilvánossága előtt itt, ebben az ülésteremben a törvényhozás rendelkezésére bocsátottuk, sőt elnyertük a törvényhozó képviselőtársaink támogatását is.
Másrészről, mint ismeretes, technológiai biztonsági okoknál fogva és természetesen a kifejlesztett technológia védelme érdekében az üzleti partnereink ragaszkodnak ahhoz, hogy az információk védelmet élvezzenek. Semmivel sem szeretnénk többet az adatvédelem, a technológiai védelem és a nyilvánosság korlátozását illetően, mint ami az Európai Bizottság támogatásával épülő finn atomerőmű esetében lehetséges, vagy mint ami az Amerikai Egyesült Államok több, jelen pillanatban a miénkkel párhuzamosan épülő atomerőműiben szükséges. A nemzetközi sztenderdeknek megfelelő nyilvánosság megteremtésében készek vagyunk kooperálni, együttműködni; ami ettől eltér és sérti az ország nemzetbiztonsági vagy gazdasági érdekét, abban, úgy gondolom, jobb, ha visszafogottak vagyunk, és betartjuk a játékszabályokat. Az Európai Bizottsággal konstruktív egyeztetésben vagyunk.
A képviselő asszony konkrét kérdésére konkrétan a következőket válaszolom. Azt szeretném kérni öntől, hogy a Magyar Szocialista Párt ez irányú kezdeményezését akkor nyújtsa be a parlamenti pártok felé, ha az Európai Bizottsággal ebben a félévben, várhatóan június végéig két ügyben, a versenyjogi kérdésekben és a közbeszerzési kérdésekben a tárgyalásaink lezárulnak. Ez egy újabb fontos szakasza az erőmű megvalósításának, hiszen a műszaki notifikáció, a műszaki engedélyezés vagy az üzemanyag-beszerzéssel kapcsolatos európai bizottsági jóváhagyás már megtörtént. Amennyiben ez bekövetkezik, akkor azt szeretném javasolni, hogy a Magyar Szocialista Párt kezdeményezéseit tárgyalja meg a parlamenti frakciók közössége, és a kormány nevében pedig a támogatásomról tudom biztosítani.
Tehát a kormány kész arra, hogy a parlamentben létrejöjjön egy olyan bizottság, amely folyamatosan nyomon követi a Paksi Atomerőmű megvalósulását az engedélyeztetéstől egészen a kulcsrakész állapotig. És készek vagyunk arra is, hogy - természetesen a nemzetbiztonsági kockázatok figyelembevétele mellett - folyamatosan információt adjunk át.
Arra szeretném önt kérni, hogy várják meg az Európai Bizottság vonatkozó eljárásainak reményeim szerint megállapodással és rövid időn belül végződő szakaszát, és ezt követően támogatni fogja a kormány a bizottság felállítását, ötpárti egyeztetés keretében meggyőződésem szerint, az a légkör, ami az atomerőmű megvalósításához szükséges, létrehozható. 12 milliárd euróról beszélünk, 10 ezer munkahelyről, és a GDP akár 1,5 százalékos növekedéséről is, amely Magyarország szempontjából stratégiai jelentőségű.
(16.00)
Nem beszélve arról, hogy több ezer ember munkahelye a tét, és egy olyan technológiai megvalósítás a cél, amely az országunk, közös hazánk javát szolgálja. Ebben kérem a támogatását. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me