ROGÁN ANTAL,

Full text search

ROGÁN ANTAL,
ROGÁN ANTAL, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Hadd kezdjem azzal Schiffer frakcióvezető úr számára, hogy azt gondolom, ez a kormány volt az első, amelyik bevezette és érvényt is szerzett annak a szabályozásnak, hogy egyébként magyar közbeszerzéseken csak olyan cégek indulhatnak el (Közbeszólás az MSZP soraiból: Nem igaz!), amelyek a végső haszonélvezőig bezárólag feltárják a tulajdonosi hátterüket. Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy az önnel egy ellenzéki padsorban ülő és sokszor együttműködő szocialisták kormányzása idején ilyen szabály egyáltalán nem volt érvényben (Dr. Schiffer András: Ti működtök együtt!), talán nem is véletlenül.
Ugyancsak szeretném leszögezni önnek, tisztelt frakcióvezető úr, hogy a magyar kormány elkötelezett abban, hogy az úgynevezett panamai offshore-ügyben felszínre kerülő összes magyar név esetében szigorú, alapos és mindenkire kiterjedő adóvizsgálatot rendeljen el. A kormány felkérte a nemzetgazdasági minisztert ennek a lebonyolítására, a miniszternek van ezzel kapcsolatos hatásköre, és elvárjuk, hogy erre ebben a formában sor is kerüljön.
Ugyancsak szeretném jelezni önnek, hogy a kormány ma még egy nemzetbiztonsági kabinetülésen is témaként szerepeltette a panamai offshore-ügyet, és szeretnénk ezzel kapcsolatban minden olyan információt összegyűjteni, ami a nemzetközi kapcsolatcserével összegyűjthető, és értelemszerűen az ehhez szükséges magyar hatósági lépéseket megtenni.
Én azt gondolom, hogy különösen nagy jelentősége van ennek a kérdésnek azért, mert ha belegondolunk, akkor egy volt kormánypárt és jelenleg komoly ellenzéki párt pártpénztárnoka is érintett az ügyben, akiről úgy tűnik, nem egész egyszerűen csak offshore cégeket tartott fenn, hanem külföldi számlákat is üzemeltetett, érdekes módon egy másik párttársához, az MSZP korábbi első elnökhelyetteséhez hasonlóan, ami egy jelenleg komoly ellenzéki pártnál, korábban pedig meghatározó kormánypártnál azért már mindenképpen elgondolkodtató, hogy a párt volt pénztárnoka, akire a pártelnök úr szavai szerint - amit, ha jól tudom, a Hír TV-ben mondott el - még most is számít az MSZP a pénzügyeinek a rendbetételénél (Burány Sándor: A letelepedési kötvényekről ha hallhatnánk pár szót!), a szóban forgó úr egyrészt aktív offshore-ozó, másrészt komoly külföldi számlákat tart fenn, hasonlóan az MSZP volt elnökhelyetteséhez, akiről még ma sem tudjuk egészen pontosan, hogy milyen pénzeket kezelt százmilliós nagyságrendben egyébként be nem vallott külföldi számlákon.
Azt is szeretném leszögezni, hogy e téren a magyar kormány és a rendészeti szervek felderítési képessége nem mindig találkozik egyébként a külföldi hatóságok teljes segítségével, hiszen például Simon Gábor esetében máig sem sikerült részben az osztrák, részben a svájci hatóságoktól teljes körű információkat kapnunk arról, hogy az ominózus számlák miképpen keletkeztek, milyen pénzek kerültek oda, illetve egészen pontosan mit is mondott akkor, amikor ezeket a számlákat megnyitotta.
Ugyancsak szeretném leszögezni önnek, hogy a magyar kormány és a Nemzetbiztonsági Kabinet ezért is foglalkozott külön a témával; különösen megdöbbentőnek tartja, hogy az MSZP-SZDSZ-kormány idején a kormány egyik legfontosabb bankjának, az MFB-nek a vezetője ezek szerint aktívan érintett a panamai offshore-botrányban, és számunkra kérdéses, hogy ez az MFB gazdasági ügyleteihez kapcsolódik-e. Ezért a kormány aktív vizsgálatot rendel el, ebbe a parlamentet is készséggel bevonjuk, és ha gondolják, akkor a parlament Gazdasági bizottságát vagy annak megfelelő albizottságát folyamatosan tájékoztatnánk arról, hogy az MFB-akták áttekintése során milyen információkat tudtunk meg (Burány Sándor: A letelepedési kötvényekről!), vagy az esetleges nemzetközi kapcsolatcsere során milyen információkhoz jutottunk hozzá.
Azt gondolom, hogy ezekre feltétlenül szükség van azért, mert ha a panamai ügyek az egész nemzetközi világban is komoly vihart kavartak, akkor, azt gondolom, ezeknek a magyar szálait is mindenképpen teljes egészében fel kell deríteni, és minden kérdésre választ kell kapni a hatóságoknak is, az Országgyűlésnek is és a közvéleménynek is. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me