ROGÁN ANTAL,

Full text search

ROGÁN ANTAL,
ROGÁN ANTAL, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Valóban, ma már a vasárnapi munkavégzés tilalmának elmúlt egy esztendejét többféle szempontból is értékeltük. Tisztelt képviselőtársaim, engedjék meg, hogy a frakcióvezető úr által elmondottak mellé egy másik szempontot is felvessek a tisztelt Országgyűlés számára, főleg azért, mert azt gondolom, hogy ma másféle értelemben is érintettük már ezt a kérdést.
Természetesen az embernek mindig meg kell fontolnia, ha egy kérdésben a népszavazás lehetősége is kialakulhat, hogy mennyiben érdemes azt a vitát megvívni, illetve mennyiben érdemes az ezzel kapcsolatos kérdéseket úgy mérlegelni, hogy az ország életét akár a következő hónapokban, hosszú időn keresztül is meghatározhatja. Szeretném leszögezni, tisztelt képviselőtársaim, hogy természetesen a vasárnapi munkavégzés tilalma sokféle értelemben elvi kérdés, bár a magyar választók egy jó része számára - ez világosan látszik - életmódkérdés. De a kormány meggyőződése szerint ma Magyarország előtt áll egy olyan világos kihívás, amiről viszont minél nagyobb egységben és minél nagyobb számban együtt kellene tudnunk dönteni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt hetekben az Európai Unió brüsszeli Bizottsága nyilvánosságra hozta azt a javaslatát, amelynek alapján az Európai Unió szabályozni kívánja a bevándorlási, illetve menekültkérdéseket, gyakorlatilag az új Dublin-koncepciót. A két nyilvánosságra hozott koncepciónak azonban - világosan látszik - van egy rendkívül fontos közös lényege, az a kényszerbetelepítés intézménye. Tisztelt képviselőtársaim, Brüsszel nem tett le arról, hogy a következő hónapokban azt a másfél millió illegálisan beáramlott embert, aki Európába érkezett, kényszerbetelepítés keretében ossza szét az Európai Unió tagállamai között. Brüsszel nem tett le arról sem, hogy egyébként évi 250-500 ezer embert folyamatosan, évről évre behozzon Európába és azt hasonlóan, a Brüsszel által meghozott szempontok alapján kényszerbetelepítés keretében telepítse szét az Európai Unió tagállamai között.
Azt gondoljuk, hogy ez a magyar nemzeti szuverenitás súlyos sérelmét is jelenti, ez a számunkra igazán fontos kérdés, hiszen itt dől el a következő hónapokban, hogy a jövő nemzedékei Magyarországon kikkel fognak együtt élni, milyen országban fognak élni a gyerekeink, illetve az unokáink. Tisztelt képviselőtársaim, éppen ezért ennek a kérdésnek népszavazással történő eldöntését mindennél fontosabbnak tartja a magyar kormány. Nagyon jól tudjuk, azt gondolom, már az elmúlt hónapok politikai vitáiból is kiderült, hogy az ellenzéki képviselőtársaink között vannak olyanok, akiknek a népszavazási kérdései valójában nem más, mint egyszerűen politikaitőke-kovácsolás. Mi azt gondoljuk, tisztelt képviselőtársaim, hogy ebben az ügyben nem szabad megengedni, egyetlen felelős kormány sem engedheti meg, hogy egy olyan fontos kérdésben, mint a kényszerbetelepítés ügye és a magyar nemzeti szuverenitás kérdése, megossza bármi is a magyar választók figyelmét. Ez is egy fontos szempont volt akkor, amikor a kormány az elmúlt egy esztendő után mérlegelte, hogy ebben a kérdésben sor kerüljön-e népszavazásra, illetve ha nem kerül sor, akkor milyen döntést is hozzon a vasárnapi munkavégzés tilalmáról.
Úgyhogy még egyszer, tisztelt képviselőtársaim, nagyon szépen köszönöm mindenkinek a figyelmét és szeretném arra biztatni önöket, hogy a kormány javaslatát itt az Országgyűlésben, mind most a kivételesen sürgős eljárás során, mind pedig a holnapi napon a törvényről való döntés során minél nagyobb számban támogassák. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me