BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Lehetne az is a címe, mint ahogy ellenzéki képviselőtársaim napirend utáni felszólalásainak, hogy az áldozathibáztatás helyett. Miért is akartuk ezt a címet adni ma a napirend utáni felszólalásainknak? Azért, mert az elmúlt hónapok eseményei rávilágítottak arra, hogy igenis vissza kell hozni a Parlament falai közé az isztambuli egyezmény ratifikálására tett kezdeményezésünket.
Az elmúlt hónapokban újra előtérbe került a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás ügye, ahol kiderült, hogy az elsőfokú bírósági eljárásnál súlyos szabályokat sértett a bíróság a szexuális erőszak vizsgálata során. Majd utána a kaposvári gyermekotthonban történt visszaélések kerültek napvilágra az alapvető jogok biztosának hivatali jelentéséből, és a legutóbbi események kapcsán az Úszószövetségnél a Kiss László-ügy rávilágított arra, hogy sokkal nagyobb a baj Magyarországon, mint ahogy gondolnánk.
Én nem akarnék magával Kiss Lászlóval foglalkozni, de én azt gondolom, hogy van Magyarországon egy olyan sportág, amely kiváló sportolókat tudott adni ennek az országnak. Én édesanya vagyok, és el tudom gondolni, hogy az elmúlt hetek eseményei kapcsán hány édesanya roskadt otthon a fotelba és gondolta végig, hogy vajon az ő gyermekét érintették-e az elmúlt 55 évben azok a dolgok, amik kiderültek a sajtónyilvánosság előtt. Érintették-e az ő gyermekét? Hány édesanya gondolta végig, hogy vajon mit titkolhatott az elmúlt öt évben az Úszószövetség, és minek voltak ezek a gyerekek kitéve?
De van ennél még súlyosabb, ha lehet mondani. Ma Magyarországon egy sikeres sportágat lehet tönkretenni ezzel az üggyel. Nemcsak azért, mert szponzori pénzeket vonnak vissza, ahogy a múlt héten hallottuk, hanem megint csak arra hivatkozva, hogy édesanyák hogyan gondolhatják ma, hogy tehetséges gyermekeiket inkább nem fogják most már úszósportra adni, csak azért, hogy megkíméljék ettől a gyermeküket. És csak egyetérteni lehet ezzel.
Amúgy, képviselőtársaim, el kellene gondolkodni, hogy egyáltalán ennek a Háznak a falain belül mit művelnek egyes miniszterek, egyes képviselők. Jól emlékszünk még az isztambuli egyezmény kapcsán Varga István volt képviselőtársunkra, aki azt mondta egy késő éjszakán a Parlament falain belül, hogy talán az anyáknak vissza kellene térniük a gyermeknevelés mellé, szülni két-három vagy inkább négy-öt gyereket, és akkor lenne értéke annak, hogy jobban megbecsüljék egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak.
(19.10)
Vagy ha a Kiss László-ügy kapcsán meghallgatjuk magát Gyárfás Tamást, hogy mit mondott, a médiában azt mondta Gyárfás Tamás: azt tudtam, hogy volt valami nőügy. És nem akarnám még fokozni, hogy mik hangoztak el az elmúlt két hétben ez ügy kapcsán. Azt gondolom, hogy nekünk, képviselőknek kell példát mutatnunk elsősorban.
És én csak arra kérem képviselőtársaimat, hogy ne csak mi, nők álljunk fel ez ügy kapcsán, hanem csatlakozzanak hozzánk maguk, férfiak is, és a jobbikos képviselőtársaimat kérem, hogy amikor én kezdeményezem Szél Bernadett képviselőtársammal, majd Szelényi Zsuzsával, hogy újra adjuk be az isztambuli egyezmény ratifikálására tett javaslatunkat, kérem, hogy támogassák. Ne tartózkodjanak, ne ellene szavazzanak! Pontosan ezek az ügyek azok, amik rávilágítanak a mai magyar társadalomra, hogy a családon belüli erőszakot mennyire mélyen családon belül akarjuk tartani.
És az a baj, hogy az úszószövetség kapcsán kibukott botrány rávilágít arra, hogy ez nem családon belül van, ez a társadalom minden szegmensében ott van, és nem lehet azt elviselni, hogy nőket, gyerekeket, nyugdíjasokat és fogyatékosokat ma Magyarországon bántalmazás érje, ha szexuális, ha verbális, bármilyen bántalmazás; és szőnyeg alá söpörjük, vagy csak azért, mert nem merünk mi magunk vallomást tenni önmagunknak, hogy ez mennyire van jelen ma a magyar társadalomban.
Támogassák ezt, képviselőtársaim, és főleg a férfi képviselőtársaimat kérem erre. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban. - Novák Előd közbeszól.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me