DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, mindenki számára egyértelmű volt, hogy a kormányzat a köznevelési kerekasztalon, és aki oda nem volt hajlandó jönni, azokkal az egyéb egyeztetéseken is a lehető legvégsőkig a megegyezésre törekedett. Mindenkivel tárgyaltunk, minden formában tárgyaltunk. A 25 pontból már 20-ban megegyezésre jutottunk. Nagyon közel volt az eredmény, nagyon közel volt a kompromisszum, és mégis, ezek a szervezetek nagyon erős szavak kíséretében azt mondták, hogy felmondják ezt a tárgyalássorozatot. Kérdezem én, hogy akkor ezt a 20 pontot ezzel most ők minek tartják: megállapodott résznek vagy nem megállapodott résznek?
Van 2013 óta egy általános átfogó megállapodásunk, hogy nem szerveznek munkabeszüntetést, miközben ők munkabeszüntetést terveznek. A mai délutánon folyik az egyeztetés a pedagógus-szakszervezetek és a tárca képviselői között. Bízom benne, hogy ott is ezeket a kérdéseket tisztázni tudják. És amikor arról beszélnek, hogy az életpálya megbukott, úgy gondolom, hogy azért a pedagógusok örömmel vették azt a 238 milliárd forintnyi, összesen 40 százaléknyi béremelést, ami már eljutott hozzájuk, és nyilván egy megemelt bérért egyfajta megemelt munkát is vártunk a gyermekek érdekében.
Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy az iskolákban rend legyen, éppen ezért az utolsó percig is tenni fogunk azért, hogy minden iskolában kinyissanak még a sztrájk idején is, legyen gyermekfelügyelet, hiszen sok százezer gyermeknek az iskolában, az óvodában kapott reggeli, ebéd vagy uzsonna jelenti a fő napi étkezést, és ezeknek a gyermekeknek meg kell kapniuk az államtól biztosított étkezéseket. Nem lehetséges az, hogy ha egy gyermek ebédelni akar, akkor menjen be a járásközpontba, menjen be a tankerület székhelyére, és ott egy iskolában kaphat. Ez nyilván gyakorlatilag is kivitelezhetetlen. Mi arra fogunk törekedni a magyar gyerekek és a magyar szülők érdekében, hogy minden magyar iskolában, akár figyelmeztető sztrájk, akár egynapos sztrájk idején biztosított legyen a gyermekfelügyelet, mert úgy gondoljuk, hogy ez szolgálja a gyermekek és Magyarország érdekét.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me