NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Tisztelt Államtitkár Úr! Hazánk lakosságának gyengülő életkedvét, a jövőbe vetett hit hiányát, a szociális és családtámogatási rendszerrel szembeni társadalmi bizalmatlanságot jelzi a népességfogyás, amely egyre fokozódik. A 2014. évi 35 ezerrel szemben 2015-ben 40 ezer főre nőtt Magyarországon az éves csökkenés. Ez már gazdasági problémákat is okoz. A társadalom elöregedése, no meg persze a cigányság népességrobbanása és az adófizető magyarok emigrálása miatt az eltartottak arányának durva növekedése tapasztalható, így a nyugdíjrendszer nem tartható fenn, sőt a társadalombiztosítás, sőt az egész államháztartás összeomlása fenyeget. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az emberek szerint a kormány nem tud kiszámítható jövőképet biztosítani, ami szükséges volna a fiatalok családalapításához. Pedig ez prioritás kellene legyen a költségvetés és az adótörvények elfogadásakor, sőt minden szabályozás során.
Ez most abszolút nem így van. Például Lázár János már nem is szégyelli kimondani, hogy, idézem: „A Miniszterelnökség sajnos valóban nem egy családbarát munkahely.” Az ilyen antiszociális üzenetek és hogy „a Miniszterelnökségen dolgozni senkinek sem kötelező” rendkívül károsak a többi államigazgatási szerv munkavállalóinak gyermekvállalására nézve is. A Jobbik szerint komolyabb családpolitikai erőfeszítésekre volna szükség a kormány részéről, és a legcélravezetőbb volna, ha eleve el sem vennék a családok pénzét az uniós rekordnak minősülő, sőt, bocsánat, világrekordnak minősülő 27 százalékos áfa által, amikor a gyermekneveléshez szükséges termékeket megvásárolják a szülők.
Ezért javasoljuk egy kisebb, 5 százalékos áfakulcs bevezetését a gyermekek felneveléséhez szükséges termékek esetén, mint például a pelenka, a babakocsi vagy a csecsemőruházat. Sőt, mivel a tápszereket támogatja a társadalombiztosítási rendszer, de a szoptatást segítő eszközöket nem - e termékek felsorolásába most nem mennék bele, bár nagy szakértőjévé váltam a szoptatásnak -, a lényeg, hogy (Derültség.) így ezekre a termékekre is javasoltuk kiterjeszteni a kedvezményes áfakulcsot. A törvényjavaslatunkat a kormánypártok azonban a múlt hónapban leszavazták. Pedig ráadásul a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom kezdeményezésére 2013-ban a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője is aláírta azt az ötpárti nyilatkozatot, melyben ez is áll, idézem, és szembesítem most önöket vele: „Vállaljuk, hogy kormányon és ellenzéki szerepben is támogatjuk a népesség növelését célzó javaslatokat.” Államtitkár úr, erről is megfeledkeztek? - úgy tűnik. Úgy tűnik, ahogy arról a 2009-es törvényjavaslatukról is, melyet az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentése érdekében nyújtottak be, de kormányon ugyanúgy leszavazták azt a javaslatunkat is, ahogy leszavazta az önök javaslatát 2009-ben az MSZP, amely persze nem szégyelli most ugyanazt követelni.
Államtitkár úr, nem szégyellik a köpönyegforgatásaikat? 2013-as ígéretük szerint nem kéne mégis támogatniuk a gyermekneveléshez szükséges termékek áfájának csökkentését célzó javaslatunkat? Kérem érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me