V. NÉMETH ZSOLT

Full text search

V. NÉMETH ZSOLT
V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Úgy vélem, hogy nem lehet meglepő az, hogy én magam nem így látom a helyzetet, és a kormányzat és a tárca természetvédelem ügyében tett erőfeszítéseit kifejezetten sikeresnek és eredményesnek gondolom, hiszen az elmúlt kormányzati ciklusban élőhelyfejlesztésre és a természeti értékek állapotának javítására példa nélküli összeget, több mint 38 milliárd forintot fordítottunk. Ennek köszönhetően a környezeti állapot 120 ezer hektáron javult.
Élőhely-rekonstrukciós fejlesztéseket valósítottunk meg 22,5 milliárd forint értékben, védett természeti és Natura 2000-es területek helyreállítását biztosítva. Fejlesztettük a nemzetipark-igazgató-sá-gok területkezelési infrastruktúráját; 31 erdei iskolát, illetve óvodát újítottunk fel, hogy csak a főbb számokat említsem.
Az interpelláció keretében feltett 11 kérdésre természetesen 4 percben nem tudok kimerítően válaszolni, de biztosíthatom, hogy a természetvédelmi érdekek érvényesítése mindegyik esetben a jogszabályokban foglaltak alapján történt. Nézzük sorban!
1. A Molnár János-barlang szinte teljes járatrendszere víz alatt húzódik, ezért az érdemi bemutatására csak búvárturisztikai hasznosítás keretében kerülhet sor. A bemutatási tevékenységet nyilvános pályázat útján kiválasztott vállalkozó végzi.
2. A villánykövesdi szállodaépítés eljárása jogszerűen zajlott. Ebben az ügyben a tárca már tájékoztatta a képviselő urat.
3. A balatonfenyvesi vitorláskikötő megépítése ellen sem a helyi önkormányzat, sem az érintett civil szervezetek, sem a lakosság részéről nem emeltek kifogást. A felügyelőség megállapította, hogy a beruházás jelentős környezeti hatással nem jár.
4. A Siófok-Szabadifürdő telepre tervezett jachtkikötő kapcsán az eljáró hatóság az előzetes vizsgálati eljárásban már kétszer hozott elutasító döntést. Az újabb eljárás jelenleg folyamatban van.
5. A Tarján-pataki víztározó ügyében az illetékes halgazdálkodási hatóság a jogszabályokban előírt halmentést a legközelebbi szomszédos halgazdálkodásra jogosulttal elvégeztette.
(15.50)
6. Budakeszin az említett területen építés, beavatkozás nem történt, a természetkárosítás vaklármának bizonyult.
7. A Győrben tervezett kajak-kenu pálya építésével kapcsolatban Borkai Zsolt polgármester úr 2015 szeptemberében azt nyilatkozta, hogy a pálya nem épül meg.
8. A bős-nagymarosi per lezárását célzó vízmegosztási tárgyalások jelenleg is folynak, a közösen kialakított megoldási változatok kapcsán lehet majd elvégezni a környezeti értékelést.
9. Az M76-os útszakasz nyomvonaláról tudomásunk szerint még nem született döntés.
10. Tájékoztatom, hogy az erdővédelmi koncepció nem tükröz tárcaálláspontot, a vita folyik, a környezetügyi államtitkárság nem azonosul jelenlegi formájában a koncepcióval.
És végül, a földprivatizáció kapcsán tájékoztatom a képviselő urat, hogy a Natura 2000-es területeket érintő adásvételi szerződésekbe minden esetben a természetvédelmi feltételek is bekerülnek.
Tisztelt Képviselő Úr! Mint a népmesékből is tudjuk, a farkaskiáltás gyakorisága fordítottan arányos a szavahihetőséggel; de attól még farkasok egyébként lehetnek. Apropó, farkasok: olyanok is vannak, amelyeknek akár mindketten is örülhetünk, az Északi-középhegységbe visszatért farkasok most már állandó képviselői hazánk faunájának, biztató képet bemutatva élőhelyeink állapotáról. Ennek fenntartásánál fontosabb feladata a természetvédelemnek nem lehet. Köszönöm a megtisztelő figyelmét, és kérem, fogadja el a válaszomat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me