LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Kedves Képviselőtársam! Köszönöm szépen a kérdést. Először is hadd hívjam föl nyomatékkal arra a figyelmét, hogy Magyarország 9223 milliárd forintot fizetett ki a 2007-13-as európai uniós ciklusban, ezért kiemelten fontosnak tartom, hogy a magyar adófizetők és az európai uniós adófizetők felé minden egyes euróról és forintról tételesen elszámoljunk. Ez az elszámolás zajlik, ezekben az elszámolásokban vannak hibák, fölmerülnek problémák, ezek az európai 2 százalékos átlag alatt vannak. Ez az ügy is ebbe a körbe tartozik.
Valószínű, nem pontosan fogalmazhattam vagy félreérthető, de 2014 decemberében én elrendeltem egy vizsgálatot, párhuzamosan az OLAF-vizsgálattal. Összesen három kormányzati érdekkörben meghozott döntés alapján zajlottak a vizsgálatok, függetlenül egyébként a rendőrségi följelentéstől és attól, hogy az ügyészség bűncselekmény alapos gyanúja miatt először nyomozást rendelt el, majd pedig kezdeményezte az előzetes letartóztatását két, illetve három magyar állampolgárnak.
A Miniszterelnökség támogatásokat vizsgáló ellenőrzési főosztálya megállapította a szabálytalanságot, és a szerződéstől a Miniszterelnökség 2015 tavaszán elállt. Ez 185 millió forint visszakövetelését jelentette, amit vissza is követelünk a projektből és a vállalkozóktól is. Én azt tudom önnek mondani, hogy az utóbbi időszakban is, mint ahogy korábban, mindent a legkeményebb szigorral, a leghatározottabb föllépéssel és minden kompromisszum nélkül teszünk meg annak érdekében, hogy egy ekkora összegnél a törvényességet tartani tudjuk. Ezért van az, hogy ha ma megkérdezi a magyar pályázókat, azok pontosan látják azt, hogy a visszaélés lehetőségét folyamatosan szűrjük ki és szüntetjük meg, egyre átláthatóbbak és hozzáférhetőbbek a pályázatok úgy, hogy a korrupciós kockázat pedig folyamatosan csökken, és ezt minden európai intézményrendszer elismeri.
Az egyedi ügyben, képviselő úr, megjegyzem, hogy az ügyészség javaslatára házi őrizetbe helyeztek két embert, egyet köröznek, az európai uniós pénzt visszaköveteljük, a projekttől pedig a magyar állam elállt. Mindent megtettünk, ami szabálytalanság vagy bűncselekmény alapos gyanúja esetén megtehető. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me