TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is, szeretném megköszönni, hogy katasztrofális szociális helyzetről beszél, megoldást vár, és a nemzetgazdasági miniszternek teszi fel ezt a kérdést. Tehát köszönjük, hogy úgy ítéli meg Varga Mihály lehetőségeit és képességeit, hogy a gazdasági és pénzügyi feladatokon túl szociális kérdéseket is megoldani képes. Nyilvánvaló, hogy ez nem így van. Az ön kérdése, a megírt interpellációja alapvetően arról szól, hogy mi történt a devizahitelesekkel. Ha megengedi, akkor én erre a kérdésre térnék vissza, és erre kívánnék önnek reagálni.
Először is, induljunk ki a kialakult helyzetből! Tehát azt a helyzetet, hogy Magyarországon több millió ember került méltatlan helyzetbe a devizahitelek miatt, azt az a kormány okozta, amelynek képviselői most itt ülnek mögöttünk: a szocialista kormányok alatt történt, hogy az embereket felelőtlenül szinte belehajszolták a devizahitel lehetőségébe, belehajszolták úgy, hogy nem hívták fel a figyelmüket arra, hogy milyen kockázatokkal jár; nem hívták fel a figyelmet arra, hogy milyen veszélyekkel jár az árfolyamváltozás; nem hívták fel a figyelmüket, és nem figyelmeztették őket, hogy a bankok kényük-kedvük szerint emelhetik a kamatokat, amit majd végül mind-mind nekik kell megfizetni.
A Fidesz-kormány 2010-ben kezdett ezzel a problémával szembesülni, és azonnal megkezdte a rendkívül súlyos társadalmi problémának a felszámolását.
(15.40)
Köszönöm szépen, hogy elmondta ezeket az intézkedéseket előttem. Valóban, a végtörlesztéssel 170 ezer ember tudott élni; az árfolyamgát lehetőségével, még ha ön ezt le is kicsinyli, 186 ezer ember tudott élni. Egyébként pedig a bankokkal történt elszámolást követően a jelzáloghitel-adósok átlagosan 718 ezer forint visszatérítésben részesültek a bankoktól. A bankok összesen 734 milliárd forintot fizettek vissza az embereknek. 2010 óta összesen 1000 milliárd forintot kellett a bankoknak arra költeni, hogy a becsapott embereknek ezt visszaadják. Ha nem jön a Fidesz-kormány 2010-ben, és nem tekinti az egyik legfontosabb feladatának, ez sem történt volna meg. Ma már nincs devizahitel Magyarországon. Ma már nem lehet az embereket félrevezetni, mert a törvény védi az embereket ettől a becsapástól.
Ami a kilakoltatási moratóriumot illeti, éppen a Fidesz-kormány hozta meg azt az intézkedést, hogy amíg az elszámolás nem történik meg, addig nem lehet alkalmazni. Ez hozzávetőleg öt éven át tartott.
Tisztelt Képviselő Úr! A nehéz helyzetbe jutott embereknek valóban további lehetőségeik vannak. Ilyen például - hiába kicsinyli le - a Nemzeti Eszközkezelő rendszere. És nem 3 ezer embert érint ez a kérdés, hanem 2017 végéig 35 ezren tudnak ezzel a lehetőséggel élni, ahol egyébként a 86 milliárdos állami forrással szemben már 189 milliárd forint jelzáloghitel-tartozás megfizetése alól mentesültek ezen hitelkárosultak.
Tisztelt Képviselő Úr! Abban egyetértünk, hogy (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) teendő van, további teendő van ezen emberek megsegítésére, de kérem, fogadja el a kormány eredményeit is. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból. - Lázár János: Így van!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me