Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A devizahitel-károsultak kifosztása lassan már sokéves távlatban szárítja ki a gazdaságot és okoz egy olyan szociális katasztrófahelyzetet a szétesett családok, a kilakoltatások, a végrehajtások mentén, amely most már nemzetgazdasági szinten is érzékelhető.
A mai napon a Nyugati téren jártam, ahol a hitelkárosultakat védő csoportok tulajdonképpen összessége egy együttes demonstrációt folytat azért, hogy azt az igazságtalan úgynevezett elszámolást, amit ez a kormányzat velük szemben elkövetett, javítsák ki, állítsák le azt a katasztrófahelyzetet, amire önök adták áldásukat, hiszen egy egyszerű esetből kiindulva, ha valaki 160 vagy 165 forinton vette fel az úgynevezett hitelét, pofátlanság vele szemben, hogy önök egy 256 forintos, majdnem piaci árfolyamon ezt a hatalmas értékkülönbözetet, ami a devizások pénze, jóváírják a bankok számláján és legalizálják számukra.
Itt most egyébként a páholyban ül a devizahitelesek küldöttsége (Felállnak a karzaton tartózkodók.), ezért nemcsak én követelek választ a felmerülő kérdésekre, hanem szíveskedjenek utána kimenni a folyosóra, ne bujkáljanak a hitelkárosultak elől, hiszen egy képviselő dolga az, hogy a hasonló szembenézéseket minden körülmények között vállalja. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Úgy van! - Taps a Jobbik padsoraiból.)
Az úgynevezett elszámolásukról. Meg szeretném jegyezni, hogy miközben sikertörténetként állítják be, miközben az óriásplakátokra felrakják, hogy elszámoltatták a bankokat, a 90 napja teljesíteni nem képes polgárok száma megközelítette - és lassan lehagyja - az úgynevezett rendezés előtti szintet; 140-150 ezer, majd 160 ezer szerződés, a mögötte álló családtagok vannak folyamatos veszélyben, és közülük fogják kikockázni a bankok azokat, akiknek licit alá verik a lakásukat, elveszik az ingatlanukat, kilakoltatják őket. Éppen ezért arra kérem államtitkár urat, hogy ne a Nemzeti Eszközkezelővel takarózzon, ahol tulajdonképpen még háromezer ember számára maradt hely arra, hogy elvegyék az ingatlantulajdonát, és aztán visszabérelhesse a saját lakását. Ne a magáncsőd intézményét javasolják megoldásként, hiszen alig egy-kétszáz ember tudta a fejét abba az elképesztő rabigába hajtani, ahol önök adott esetben kevesebb elkölthető pénzt hagynak a polgárnál, mint egy közmunkás bére. Ne a végtörlesztéssel jöjjenek, ami csak a szerencsésebb helyzetben lévőknek, a gazdagoknak segített! Egyértelmű a hitelkárosultak követelése: hosszabbítsák meg a kilakoltatási moratóriumot, állítsák le a kilakoltatásokat azonnali hatállyal, egészen a probléma megoldásáig, másodsorban pedig egy új elszámolás révén a felvételkori árfolyam mentén forintosítsák ezeket a hitelnek nem is nevezhető valamiket, csoportosítsák vissza az emberek elvett százmilliárd forintjait.
Éppen ezért adódik a kérdésünk ezen két felvetésünk mentén: mennyire nyitottak és mernek-e szembenézni a hitelkárosultakkal? (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me