MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Mind az öt frakció vezérszónoka kiválóan elmondta az előttünk fekvő javaslat részleteit, én így azokban nem is vesznék el. Azt hiszem, ha ebből az ötből raknánk össze a teljes képet, akkor egy olyan törvényjavaslat képe lebegne előttünk, amit el lehet fogadni, de bizony azért lehet rajta javítani. Ezt egyébként a Jobbik frakciója módosító indítványokkal meg is fogja tenni a megfelelő határidőig.
Én inkább egy helyi speciális problémára szeretnék kitérni, ugyanis 2012. december 4-én volt itt az Országgyűlésben egy vitanap, amely a szigetközi vízpótlás sorsát igyekezett volna eldönteni, megvitatni. Ezt a vitanapot azért kellett az Országgyűlésnek kiírnia, mert volt elég szigetközi ember, hála a megyei napilapnak, aki felvállalta ezt a küzdelmet, és olyan véleményt nyilvánított, hogy igenis kénytelen volt az Országgyűlés is foglalkozni ezzel a problémával. Azonban hiába tartottuk meg ezt a vitanapot, ilyen formában sajnos ez is csatlakozott az elmúlt évtizedek szokásos hasonló vitanapjaihoz, valódi eredménye nem lett, és így vízpótlási problémákkal továbbra is küszködik a Szigetköz.
Szeretném felhívni a figyelmet és főleg a jelen lévő kormánytagok figyelmét arra, hogy a szlovákokkal való megegyezés rendkívül fontos a kérdésben, azonban ez nem oldaná meg a problémát. Ma már ott tartunk, hogy egyes szakértői becslések szerint, ha északi szomszédunk a vízmennyiség száz százalékát átengedné, már az sem oldaná meg teljes mértékben a problémát, olyan szinten süllyedt ez idő alatt a Duna medre és ezáltal a vízszint is a teljes környezetében. Ezért nem kerülhető meg az a kérdés, hogy műszaki megoldásokkal kell előállnunk, nem csak Szigetköz tekintetében, de ahogy említettem, most erről szeretnék beszélni.
A kormány megszabadult attól a sötétzöld állásponttól, amit akkor a vitában Illés akkori államtitkár úr személyében képviselt a kormányzat, miszerint mindenféle műszaki megoldás az ördögtől való és nem szabad ezzel Magyarországon foglalkozni. Ő volt egy személyben, aki ezt az álláspontot képviselte, néhol talán kapott egy kis LMP-s segítséget, de gyakorlatilag a kormánypárti képviselőktől kezdve az MSZP-ig bezárólag, a Jobbikot is beleértve, mindenki más sürgette és elképzelhetőnek tartotta a műszaki megoldásokat.
Most úgy látom, mintha a kormány talán ebből a szempontból más álláspontra helyezkedhetett volna, a gyakorlatban azonban ez mégsem történt meg. Két 6 milliárd forint környéki projekt - természetesen európai uniós pénzből - folyik a Szigetközben. Folyamatosan arra hivatkoznak, hogy ezek majd megoldják, legalább részben a problémát. Itt is szeretném nyomatékosítani, hogy egyetlenegy centiméterrel nem tudja növelni a vízszintet ez a két projekt. Ezek nagyon fontos megoldásokat tartalmaznak mind a madár-, mind a hal-élővilág szempontjából, mind turisztikai szempontból, és egyébként az ott élő lakosok is örülnek neki, hiszen megfelelő sétányok alakulnak ki, illetve a szemnek is szebb látványt fog mutatni, illetve mutat már most is jó néhány partszakasz. De magát az alapproblémát ezek nem oldják meg, hiába takaróznak ezzel.
Így fel szeretném használni ezen vita kereteit is arra, hogy megkérdezzem a kormánypárti képviselőket - korábban 2012-ben lehetett felvetni ezt a problémát ilyen keretek között -, hogy az akkor felvetett ügyben milyen előrelépés történt. Mert ígéretet rengeteget hallottunk szigetköziek és távolabb élők is, hiszen ne felejtsük el, hogy a Rábaköz azon településeinek, amelyek a Dunához közelebb fekszenek, szintén hasonló problémáik vannak. Tehát ígéretekkel már tényleg tele a padlás, de szeretnénk látni a gyakorlati megvalósulásukat is. Már csak azért is, mert a kellős közepén vagyunk már lassan a hétéves európai uniós ciklusnak, aminek a terhére ígérték azokat a nagyberuházásokat, amelyek kezelik ezt a kérdéskört. Még csak a terveket sem látjuk, nemhogy a megvalósulás közelében lennénk.
Azon túl, hogy ez milyen ökológiai problémákat okoz, ne felejtsük el, hogy az ottani mezőgazdaság nagyon szorosan kötődött a zöldségtermesztéshez is annak idején még a Szigetközben, ami, tudjuk, elképzelhetetlen öntözés nélkül, ma már ez súlyos problémákkal terhelt, és egész egyszerűen a gyakorlatban nem működik. Azt a problémát is el kell ilyenkor mondanom, hogy bizony a turizmus is egy komoly bevételi forrása volt és lehetne is a Szigetköznek, aminek jelentős része szintén összefüggésben van az ott lévő víz mennyiségével és minőségével.
(16.50)
Az pedig egyáltalán nem válasz, amit korábban a saját államtitkáruk mondott, amikor lejött a VOLT fesztiválra aggódni a kabócákért, és a helyi napilap megkérdezte tőle, a kormány mégis mikor fog végre érdemi választ adni a szigetköziek kérésére, és mikor lesz megfelelő mennyiségű víz a Szigetközben. Államtitkár úr akkor a szokásos fideszes arrogáns módján csak annyit mondott a megyei napilapnak, hogy a Hortobágyon sincs víz, mégis van turista. Ez a kormány válasza a szigetköziek felé. Ez akkor természetesen nagy port kavart, és meg is volt erről a polgárok véleménye, nagyon helyesen.
De félretéve a múltat és esélyt adva a változás lehetőségére: ezúton is kérem a szigetköziek nevében a magyar kormányt, hogy végre figyeljen oda a problémáikra, és a vitanapon elhangzott komoly szakmai érvekkel alátámasztott felszólalásokat, beleértve a kormánypárti felszólalásokat is, vegyék végre komolyan, és oldják meg ezt a kérdést, ami sok településnek napi szintű problémákat okoz. Szeretnénk, ha a közeljövőben érdemben tudnánk ezzel foglalkozni. Ha nem is e törvény keretében, de egy hasonló, a vízgazdálkodás műszaki megoldásait előtérbe helyező javaslatot nagy örömmel támogatna és vitatna meg a Jobbik a Ház falai között. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me