RIG LAJOS

Full text search

RIG LAJOS
RIG LAJOS (Jobbik): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Lukács képviselőtársam nagyon nehéz helyzetbe hozott, hiszen minden olyan témát felvetett, ami egy erőteljes vitát kiválthatna, és ha nem is vitát, akkor legalábbis egy gondolatébresztő beszélgetést.
Rám testálták megint az e-cigarettát. El kell mondanom, hogy szintén nem értünk egyet vele. Nem állítottuk soha, hogy ez egy egészséges termék, amit ezek az egyének szívnak. Azt se mondjuk, hogy káros, de azt viszont mondjuk, hogy abba a boltba bevinni, amit képviselő asszony is elmondott, ahol dohányterméket árulnak, az egy nagyon groteszk dolog. Én sejtem, hogy mi van a háttérben, valószínűleg ez a dohánylobbinak egy olyan ága, hogy még több bevételhez jusson, hiszen ha én árulom, akkor én gazdagszom belőle. Véleményem szerint még mindig egy járhatóbb út lenne, hogyha azokat a szaküzleteket, ahol ezeket árulják, lefóliázzuk, és ugyanúgy megteremthetnénk a nemdohányzók védelmét, gyermekek nem láthatnának be, egy 18-as karikát ugyanúgy rátehetnénk, aztán maximum tényleg valami ugyanannak néznék, mint a dohányboltokat a külföldről ideérkező úriemberek.
Egy-két felvetésem lenne, és erre szeretnék inkább választ kapni. Ezek szakmai jellegűek, hiszen nagyon sok olyan jogszabály-módosítás van, amit miniszteri rendeletben, kormányrendeletben próbálnak szabályozni, amibe nem látunk bele; többek között például a prehospitális gyógyszerek alkalmazásának kiterjesztése. Van nagyon sok OMSZ-on belüli szabályozás akár az RSI-re vonatkozóan, hogy ezeket próbálják változtatni, és ezt az OMSZ-főigazgató kezdeményezte, és milyen irányba próbálta meg, hogy lehetőséget ad arra, hogy a helyszíni sürgősségi betegellátás keretein belül tekintsenek el az RSI alkalmazásától, vagy az egy választható forma. Hogyha erre tudna államtitkár úr egy korrekt választ adni.
Képviselőtársam említette itt az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetését. Ez már 2010-ben is egy működő ágazat volt, egy működő, bevett jogszabály, hogyha - és ezt Tapolca tekintetében megtapasztaltam - olyan helyzet áll elő, ami akár az alapellátást, akár a szakellátást, akár a fekvőbeteg-gyógyellátást veszélyezteti, akkor az ÁNTSZ vezetője, az országos tiszti főorvos egymaga kihirdethette az egészségügyi vészhelyzetet, és akkor más kórház kapacitását kellett igénybe venni. Például, amikor a Medisyst Kft. visszaadta a működési engedélyét, de egyéb szervezet még nem rendelkezett működési engedéllyel, két-három napig egészségügyi vészhelyzet volt a tapolcai kórházban.
Nagyon sok olyan dolog van a válsághelyzet kihirdetésében is, hiszen akkor is válsághelyzet lehetséges, hogyha egy adott kórházban, egy fekvőbeteg-gyógyintézetben, ahol van akut betegellátás, a minimumfeltételnek nem felelnek meg, vagy hirtelen feláll három-négy olyan orvos, aki szaktekintélynek számít, elhagyja a kórházat, ez is egy válsághelyzet, és így lehet dolgozókat mozgatni egyik intézményből a másikba, és így megoldani. Véleményem szerint ez egy átmeneti problémát megold, de a véglegeset sajnos nem.
A Gyógyszerészi Kamara, ha jól tudom, letett egy javaslatot az önök asztalára a gyógyszertári ügyeletekkel kapcsolatosan, hogy országos szinten több olyan járás, illetve megye is van, amelyben egyetlenegy olyan ügyletes gyógyszertár található, ami a nap 24 órájában fellelhető. Viszont, ha csak a saját választókerületemet nézem, ott is ugyanez a helyzet, Veszprém megyében, Veszprémben van egy 24 órás ügyeletes gyógyszertár, az összes többi csak egy meghosszabbított nyitvatartási idővel rendelkezik. És ha jól tudom, egy sarokszámot adtak meg, hogy 25 ezer kilométer és 25 ezer lakosonként, hogyha erről is tudna egy kis felvilágosítást adni, államtitkár úr, azt nagyon megköszönném. Tehát ezt szerettük volna látni ebben a salátatörvényben, hogy legalább ilyen sarokszámok már teljesülnek, és ezek határidőhöz kötöttek, például, hogy ez év nyarától, júniusától életbe lépnek, és újra megállapodás születik, illetve állami támogatást kapnak azok a gyógyszertárak, amelyek ügyeleti rendszert működtetnek, hiszen lehet, hogy saját bevételből nem tudták finanszírozni, ezért is szüntették meg az ügyeleti ellátási rendszert.
A közalkalmazotti bértábla is kiegészül két olyan plusztáblázattal, ami a 65 éves nyugdíjkorhatár emelése miatt volt szükséges. Ez sajnos egy szomorú szám, a 65 év, ha figyelembe vesszük, hogy az Országos Mentőszolgálatnál egy 63 éves gépkocsivezető vagy egy 63 éves ápoló a negyedik emeletről nagyon nehezen tud betegeket lehozni. Inkább azon kellene gondolkodni, hogy 60 évre levinni ezeknek az embereknek is a szolgálati jogviszonya határát, hogy egy tisztességes nyugdíjat érjenek meg, egy tisztességes olyan kort, amiben még az unokáikat el tudják vinni játszótérre, és ne azon kelljen gondolkodni, hogy megnézik, hogy ők most a 15-ös, a 16-os és a 17-es fokozatba is belekerülnek.
(19.50)
A nők tekintetében ugyan lehetőség van arra, hogy negyven év munkaviszony után elmehessenek nyugdíjba, de az egészségügy az az ágazat, ahol nem tudnak nyugdíjba menni, átmennek egy másik egészségügyi intézménybe, ott viszont valószínűleg nem a Kjt. szerint fogják őket díjazni, hanem egyedi megbízási szerződés alapján kiemeltebb, magasabb bérezést fognak kapni. Lehet, hogy ez is egyfajta irányvonal lenne, hogy ne egy 16. vagy 17. táblázatot vegyünk be, hanem inkább megbízási szerződéssel ösztökéljük őket arra - igen, van ebben egy életpályamodell-szerű dolog is -, hogy próbáljanak a pályán maradni. Ha már a fiatalokat nem tudjuk itt tartani, akkor az itt maradt időseket honoráljuk olyan bérezéssel, hogy ne azt mondják, hogy elmegyünk nyugdíjba, hanem inkább tovább dolgozunk addig, amíg a helyettünk beálló fiatalok nem látják azt a stratégiát, amit az egészségügyi kormányzat számukra felkínál.
Lukács képviselőtársam elmondta a VOLT fesztivál, illetve a nagyobb, tíz- vagy húszezres tömeget vonzó fesztiválok tekintetében, hogy három-négy napra fiókgyógyszertárakat helyezhetnek ki. Nekem is az a meglátásom, hogy van benne jó szándék, hiszen ott nagyon sok lesz a fejfájós, és az Algopyrin meg az aszpirinek nagyon fogynak. Viszont abban bízom, hogy lesz benne egy korlát, hogy ezek a hangulatjavítók, nem dizájnerdrogok, hanem azok, amiket a börtönben is stílszerűen használnak, a vényre kapható Rivotril, Xanax és hasonló gyógyszerkészítmények vénykiváltással ne lehessenek ott kaphatók, hiszen az nonszensz, hogy azért megy el valaki ezekre a fesztiválokra, hogy ott a felírt Rivotrilját kiválthassa, és jóval olcsóbban hozzájut egy olyan dizáj-nerdroghoz, ami nagyon népszerű a fiatalok körében. Bízom benne, hogy arra fogják használni a fiókgyógyszergyárakat, valóban gyógyulási szándékkal, és tényleg fejfájás-csillapítók és egyéb hasonló dolgok lesznek ott kaphatók. Szeretném, ha államtitkár úr válaszolna ezekre a felvetésekre.
Felmerült a szociális és egészségügyi rendszer átalakítása, illetve az, hogy egy - ahogy meg is van fogalmazva - új egészségügyi és szociális rendszer áll fel. Elhangzott a 17 ezer ágy is, amiről a kórházigazgatók még nem nagyon tudnak semmit. Képviselő asszony elmondta a felszólalásában, bízik benne, hogy nem térítéses lesz. Én félek tőle, hogy igen, az lesz, hiszen átkerül egy másik szférába, és ahogy az ápolási ágyak után is kell fizetni egy bizonyos összeget, 3-4 ezer forintot, valószínűsítem, hogy ezek után az ágyak után is kell, mivel kiveszik az egészségügyi ellátórendszerből, és átkerül a szociális szférába. Aztán az idősek otthonának a rendszere is átalakul, ami valószínűleg fizetős rendszer lesz. Ha államtitkár úr erről is tudna egy kis felvilágosítást adni, akkor én is hálás lennék, és a kórházigazgatók is többet tudnának meg. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me