RIG LAJOS

Full text search

RIG LAJOS
RIG LAJOS (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A pénz világából térjünk vissza a pénztelenség világába, az alapellátásra. A múlt hét pénteken a valódi nemzeti konzultáció keretein belül háziorvosokkal, gyermekorvosokkal, felnőtt-háziorvosokkal, illetve vegyes praxissal rendelkező orvosokkal konzultáltunk. A konzultáción 22 orvos volt jelen, ami igen nagy szám. Egy érdekes adat: az átlagéletkoruk sajnálatos módon hatvan év. Ez országos adat, de helyi szinten is jellemző.
Nagyon sok témát vetettek fel, ami az alapellátásban probléma. Azt tudjuk, hogy a tavalyi évben fogadtuk el az alapellátási törvényt, nagy bizalmat fektettünk bele, hogy működőképes lesz, hogy megváltoztatja a rendszert, mozgékonyabbá és átláthatóbbá teszi, de a kép sajnos nem ilyen. Elsősorban azt a kormányzati segítséget említették fel, amely ígéret szintjén már több fórumon is elhangzott, a praxisonkénti bruttó 130 ezer forint jövedelemkiegészítést. Hát, ez még egyetlen háziorvos számlájára sem érkezett meg. Állításuk szerint talán júniusra megérkezik. Az eredeti cél az volt, hogy ez címkézetlen lesz, bármire felhasználható, majd az idők folyamán már megcímkézték, hogy csak bizonyos feladatokra használható fel, majd pedig csak pluszfeladatok elvégzése után jár ez a 130 ezer, még egyszer mondom, bruttó összeg, ami nettóban körülbelül 80 ezer forint. Egy háziorvosi praxist ez nem segít ki a bajból.
Azt is említették, nem elég, hogy ezt a hozzájárulást nem kapták meg, de őket még a degresszív ellátás is sújtja. Azt tudjuk, hogy nagyon sok olyan betöltetlen praxis van, ahonnan a betegek átmennek azokba a praxisokba, amelyeket betölt a háziorvos, és a felduzzasztott praxisban egy bizonyos szám után már egyre kevesebb finanszírozást kap a háziorvos, és ez teljes mértékig ellehetetleníti a helyzetét.
Szóba került a várólista kérdése is. Volt egy tüdőgyógyász is a konzultáción, aki elmondta, tumoros megbetegedések esetén valóban működik az a kéthetes periódus, hogy ha képalkotó diagnosztikára küldik, akkor két héten belül megcsinálják. Itt az a nagyon nagy gond, hogy a szakrendelésekre való bejutás nagyon nehéz.
(9.30)
Vegyünk egy egyszerű példát! A bőrgyógyászat hiányszakma. A melanoma malignum, ugye, a rosszindulatú bőrdaganat hazánkban most már igen elterjedt, körülbelül hasonló szinten jár, mint a tüdő- és vastagbél-megbetegedések száma. Sajnos, mire eljut a szakrendelésig, hiszen olyan hosszú a várólista, hogy lehetetlenség bejutni, még statimos beutalóval is, mire műtétre kerülne a sor, addigra a beteg sajnos olyan stádiumba kerül, hogy inoperábilis lesz. A várólista tekintetében államtitkár úr is itt az előzőekben feltett kérdésre elmondta, hogy csökkentek a várólisták. Valóban, a manuális sebészeti szakmákban igen, de a járóbeteg-szakrendelésen ez sajnos nem tapasztalható.
Említettem a betöltetlen praxisok miatt keletkezett hiányt, illetve felvetették azt a problémát, hogy már több éve jelezték, hogy egy praxisalapot kellene a kormánynak létrehoznia azokra a praxisokra, amelyeket a nyugdíjba készülő orvos nem tud értékesíteni. Hiszen azt tudjuk, hogy a mai fiatal orvos, aki háziorvosnak áll, hitelbe nem nagyon menne bele, hiába adja az állam úgy, hogy majd az OEP-finanszírozásból ez megtérül neki. Viszont, ha az állam egy csökkentett áron átvenné ezeket a praxisokat, és még csökkentettebb áron odaadná a háziorvosnak, ez egy működő variáció lenne. Ők úgy látják, hogy ez a praxisalap bent van a fiókban és ott porosodik.
A duális finanszírozás kérdését is említették, abban sem változott, illetve az iparűzési adót. Ugye, az alapellátási törvény lehetőséget ad az önkormányzatoknak, hogy eltekintsenek az iparűzési adótól. Hát, ez Budapest tekintetében sem működött. Azt tudjuk, hogy ez egy nagyon nagy tétel, és áthárították a felelősséget a polgármesterekre, hogy megadtuk a lehetőséget, tessék élni vele. Persze, hogy a polgármester nem mond le a saját bevételéről, hiszen védi a városa működőképességét. Ha megadják az ipar-űzésiadómentességet, akkor véleményem szerint egy pluszfinanszírozással az önkormányzatokat kell segíteni, hogy a kiesett finanszírozás ne okozzon gondot.
Hiányolták, amit már mi is nagyon sokszor mondtunk, az egészségügyi minisztériumot, hiszen az EMMI egy olyan kisgömböc révén működik, ami nagyon sok területet, akár az oktatási, egészségügyi, szociális szférát felöleli. Az egészségügy maga egy akkora terület, hogy azt így fenntartani, ebben a formában nem lehet. Ezért kérték is már több fórumon, akár szakmai fórumokon az egészségügyi minisztérium felállítását. Nagyon sok olyan probléma van, ami még felmerült, azt majd a következő napirendi pontban elmondom. Köszönöm. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me