Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A tegnapi nap folyamán egy igen sok irányban megfordult interpellációm videóját kellett feltegyem a különböző közösségi oldalakra, hiszen ha ezt nem tesszük meg, még kevesebben szereznek tudomást arról, hogy itt a Parlament falain belül visszatérő téma a devizahitel-károsultak helyzete. A tegnapi napon egy többnapos, monstre demonstrációba kezdett több hitelkárosult-szervezet, azok képviselői, vezetői, tagjai. A Nyugati téren található egyébként a tüntetésük központja, és nyilvánvaló módon addig szeretnék folytatni a megmozdulást, amíg helyzetükben érdemi változás, elmozdulás nem lesz tapasztalható.
Ebből kifolyólag küldöttségüket tegnap a Jobbik vendégül látta a magyar Országházban annak céljából, hogy követeléseiket a lehető legszélesebb közvéleménnyel osszuk meg. El kell mondjuk, ezen követelésekben semmi ördögtől való nem található. Hiszen nagyjából két szempont körül összpontosul mindez. Az egyik lényege szerint állítsák le a kilakoltatásokat, hosszabbítsák meg a kilakoltatási moratóriumot. Egészen addig, amíg ez a problémakör meg nem oldódik az ígéretek szerint. Hiszen a jelenlegi kormány ígérte, hogy nem hagy senkit az út szélén. Sajnálatos módon nagyon sokakat az út széléről bele is rugdostak az árokba az utóbbi egy-két évben, ezen tehát mindenképpen változtatni kell.
A másik irány pedig, amit a tüntetők követelnek, igen közel áll a Jobbik szakmai koncepciójához, és lényege az úgynevezett hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosításának megvalósítása. Hiszen ha valaki 165-170 forinton vette fel ezt az úgynevezett hitelt, inkorrekt és igazságtalan vele szemben, hogy egy majdnem piaci, 256 forint körüli árfolyamon forintosították mindezt. Ezen elszámolás keretein belül pedig szó szerint több száz milliárd forint került indokolatlanul az érintett pénzintézetek számláin jóváírásra. Mindez viszont a devizahitelesek pénze. A devizahitelesek pénze az a Magyar Nemzeti Banknál felhalmozódott többlet is, ami a devizás átváltásból származik. Mindezt egy kártérítési alapba csoportosítva igenis lehetne könnyíteni az érintettek helyzetén, egyfajta újraszámolást, igazságtételt elérve, mindenképpen a felvételkori árfolyamból kellene tehát kiindulni.
A tegnapi itteni felvetésünkre megnyugtatónak szánt államtitkári választ kaptunk, ami azonban még tovább fokozhatta az ijedtséget a hitelkárosultak köreiben. Hiszen példának okáért azon Nemzeti Eszközkezelőt javasolták a megoldás egyik módszereként, amely Nemzeti Eszközkezelő eredetileg 35 ezer ingatlan átvételére tartalmazott költségvetési forrást és lehetőséget, csakhogy ezen 35 ezerből 32 ezret már feltöltöttek, tehát ennyi szerződés megköttetett. A Jobbik eleve távolságtartással szemléli a Nemzeti Eszközkezelőt, hiszen ennek lényege, hogy elveszik az érintett polgároktól az ingatlantulajdonukat, aztán visszabérelhetik a saját házukat, lakásukat. Ez azért a történelmi igazságtételtől nagyon messze áll!
De ha már megoldásnak javasolja a mostani kormányzat, és ezzel saját magáról állít ki bizonyítványt, legalább mondjon igazat.
(20.10)
Ugyanis itt tegnap elhangzott, hogy 35 ezer esetben van ilyen lehetőség, a valóság ezzel szemben az, hogy 3, azaz háromezer szerződés megkötésére maradt kvóta, miközben a magáncsőd intézménye tekintetében, amit a másik ilyen nyugtató pirulának szántak, azt látjuk, hogy alig néhány száz ember kívánta önként ennek feltételeinek alávetni magát. Hiszen olyan szélsőséges helyzetek alakulnak ki a magáncsőd intézményén keresztül, amelyekből kifolyólag az egy családtagra eső szabadon elkölthető jövedelem, tehát amibe a csődgondnok nem szól bele, szélsőséges esetben, még egyszer mondom, de egy közmunkás fizetése alá is eshet.
Azt látjuk ugyanakkor, hogy ezen 3 ezer ember számára szóló megoldás, a másik, ami pár száz embert érint, ezekkel szemben 140 ezer fölé került, 150 ezer fölé került, aztán 160 ezer felé tart azon honfitársaink száma, akik 90 napja nem tudják vagy nem teljeskörűen tudják törleszteni tartozásukat, ily módon pedig a nemtörlesztők aránya tulajdonképpen felnőtt arra a szintre, ami az úgynevezett rendezés előtt volt tapasztalható. Azt is látjuk ugyanakkor, hogy 15 ezer ingatlan került árverezésre és kerülhet árverezésre a következő időszakban, ebből a kalapból kerülhet ki azoknak a köre, akiket a későbbiekben adott esetben kilakoltatnak otthonukból, és ezen 15 ezer ingatlan tekintetében, jó sok ezer esetében már nem először következik be az a licit, az a nagyon megalázó procedúra, amelynek a vége az lett, hogy magyar emberek, családok elvesztik az ingatlantulajdonukat.
Tehát akadályozzuk meg azt, hogy ezen 15 ezer ingatlant kiürítsék. Akadályozzuk meg, hogy a magyar családokat eltávolítsák otthonukból. Ehhez viszont cselekedni kell, meg kell hosszabbítani a kilakoltatási moratóriumot, és felvételkori árfolyamon kell újraszámolni, még egyszer hangsúlyozom, ezeket a úgynevezett hiteleket. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me