FÖLDI LÁSZLÓ,

Full text search

FÖLDI LÁSZLÓ,
FÖLDI LÁSZLÓ, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A víziközmű-szolgálta-tás-ról szóló törvény hatálybalépése óta eltelt több mint négy év során felhalmozódott jogalkalmazási gyakorlat és a 2016-ban záruló víziközműszolgáltatói integráció előrehaladása során szerzett tapasztalatok alapján is időszerű volt, hogy átnézzük és változtassunk a 2011. évi törvényen. Az előttünk fekvő törvényjavaslat a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006. évi december 12-i európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést is szolgálja, és az alábbi célokra vonatkozó normatív szabályozást is rögzíti.
Államtitkár úr is említette, az előttem szólók is említették, hogy módosul a hivatal hatósági jogalkalmazói tevékenységének alapjául szolgáló eljárási rend. Kiegészül a hivatal felügyeleti tevékenységére vonatkozó részletszabályokkal, ezen túl átfogó ellenőrzésre, célvizsgálatra és utóellenőrzésre terjedhet ki. Gyökeresen átalakul a víziközműszolgáltatói működési engedélyezés rendszere az engedélyek kibocsátása, feltételeinek módosítása nélkül. A törvényjavaslat átalakítja a hivatal jogalkalmazói tevékenységének kereteit is. A hatósági feladat- és eljárási rend átalakításával együtt első ízben jelennek meg a törvényben formálisan is a hivatal felügyeleti tevékenységének részletszabályai, melyek ezentúl a törvény által nevesített formában átfogó ellenőrzésre, célvizsgálatra és utóellenőrzésre terjednek ki.
A törvényjavaslat a víziközmű-szolgáltatók gazdasági, technikai és személyi felkészültségét érintő, valamint az üzemeltetési szerződésekből következő, a víziközmű-szolgáltató működésének területi határait kijelölő részek mentén kettébontja a jelenlegi víziközműszolgáltatói engedélyeket.
Az előttünk fekvő törvényjavaslatot az érintett társminisztériumok támogatják. A közigazgatási egyeztetés során az országos szakmai érdekképviseleti szervekkel az egyeztetések lezajlottak. Idetartozik a Magyar Vízközmű Szövetség, a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, valamint a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége.
A törvénymódosítás szerint csak azon víziköz-mű-szolgáltatók kaphatnak működési engedélyt, amelyek legalább 150 ezer felhasználói egyenértéket ellátnak. Ez a szabályozás nem új, melynek az a célja, hogy az optimális üzemméret és a szektor átlátható, biztonságos működését biztosítsa.
A fogyasztóvédelemről szóló törvény módosítása kapcsán felmerülhet a kérdés, miszerint nem sérül-e a fogyasztói érdekek érvényesülése azzal, hogy nem szükséges a továbbiakban kivizsgálni a névtelen panaszokat. Ezzel a hatóság az esetlegesen felesleges terhek helyett több erőforrást fordíthat az érdemi panaszok kivizsgálására. Az alapvető jogok biztosa AJB-474/2016. számú ügyben tett jelentése hívta fel a figyelmet arra, hogy indokolatlan a korábbi, érdemben megválaszolt fogyasztói panasz tartalmával azonos tartalmú, ugyanazon felhasználó által tett, új információt nem tartalmazó panasz, valamint a névtelen felhasználói panasz kivizsgálása.
Tisztelt Képviselőtársaim! Bízom benne, hogy mindaz, ami ebben a törvénytervezetben szerepel, el fogja érni, meg fogja kapni képviselőtársaim támogatását, és arra biztatom önöket, hogy a zárószavazáskor támogassák a törvénytervezet elfogadását. A KDNP-frakció ezt fogja tenni. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me