HERINGES ANITA

Full text search

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Nagyon szépen köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! A víziközmű-szolgáltatásról szóló, 2011. évben elfogadott törvény elfogadása óta már többször került átfogó módosításra ez a törvény. Persze, voltak apróbb módosítások máskor is, más törvénytervezetekben, de az első kettő komolyabb, átfogóbb módosítás, nem volt más célja ezeknek a módosításoknak, mint az új ivóvíz- vagy szennyvízrendszerek üzembe helyezését követően megállapított szolgáltatási díjakra is alkalmazni lehessen a rezsicsökkentés követelményét.
Az előttünk lévő törvényjavaslat több ponton feltárja az elmúlt évek hibás intézkedéseit, és az általa okozott hibákat, károkat próbálja meg valamilyen módon enyhíteni. Ugyanakkor ez a javaslat nem orvosolja a legfőbb problémát. Azt, hogy a rezsicsökkentés miatt és egyébként a közműadó miatt a víziközmű-szolgáltatók mennyire lehetetlen helyzetbe kerültek. Jelen pillanatban a fenntarthatóságuk szélére kerültek ezek a cégek. Azt már jó párszor, amióta ez a törvény itt fekszik előttünk, és amióta lehetőségünk van rá, többször elmondtuk önöknek, hogy ezek a cégek jelen pillanatban tényleg a határán vannak annak, hogy még működőképesek legyenek. És amikor uniós jog és állampolgári jog a tiszta ivóvízhez való jutás joga egy magyar állampolgárnak és az Unió bármely országában élő állampolgárnak, akkor azt gondolom, hogy az nem egy normális dolog, hogy ezen cégek jelen pillanatban már karbantartásra nem tudnak fordítani, éppen ezért rengeteg csőtörés és komolyabb üzemzavarok is vannak a településeken. Így az emberek tiszta ivóvízhez való jutásának lehetősége és joga sérül jelen pillanatban.
A víziközmű-ágazat elérte hatékonyságnövelési mozgásterének határát. Az áfa mértéke, a rosszul kitalált közműadó már 2014-re veszteségessé tette a víziközmű-szolgáltató szektort. Az elhibázott politika összesen mintegy 20 milliárd forint bevételkiesést jelent az ágazatnak évente. A helyzet az elmúlt másfél évben nem javult, sőt egyre romlik. Továbbra sincs érdemi hatása a szolgáltatóknak a költségekre és a bevételekre. A víziközműszektorban kiemelkedően magas, mennyiségtől független, fix költségek aránya mintegy 80-85 százalék, miközben a bevételeket a törvény befagyasztotta.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nézzünk magunkba: mondanánk-e azt, hogy szeretnénk magunknak egy olyan céget, amelynek a fix költségei 80-85 százalékosak, amiben már minden benne van? És amit mondtam, pont arra nincs pénz, hogy felújítsanak, hogy új eszközöket vásároljanak, hogy a rendszert magát fenntartsák, vagy hogy egyáltalán annyi embert vegyenek fel, akik normálisan tudják működtetni ezt a szektort. Tegnap már elmondtam, hogy úgy működnek most ezek a víziközmű-szolgáltató cégek - amelyeknek egy jó része egyébként önkormányzati tulajdonú cég -, hogy az ügyfélszolgálat, ahová az ember betelefonál, hogyha bármi probléma van a vízszolgáltatással, ez az ország másik felén, másik településén található, és szegény lakos elmondja, hogy a Kossuth utca 42. előtt folyik az utcán a víz - és megkérdezi, miután azt sem tudja, hogy hol van ez a Kossuth utca 42. azon a településen, ahonnan telefonál az ember az ügyfélszolgálatra -, és van, amikor 1-1,5 órán keresztül kell magyarázkodni, hogy hol is kéne megtalálni a problémákat, amire eljut oda az ügyfélszolgálaton keresztül, hogy egyáltalán a probléma megoldása elinduljon.
(14.20)
Azt gondolom, ez is a közműágazat hibája, a szektor hibája, hiszen annyira lecsökkentették ezeknek a cégeknek a lehetőségeit, hogy emberhiánnyal és szakemberhiánnyal is küzdenek jelen pillanatban.
Továbbra is probléma, amit mi már nagyon régóta mondunk, hogy a bekötési vízórák hitelességi idejét lehetne növelni, hiszen külföldön sokkal hosszabb ideig lehetnek ezek az órák a lakossági fogyasztásban. Ez évente körülbelül 2 milliárd forint költséget jelent. Sajnos, az sem talált nyitott fülekre, amit mi már többször elmondtunk, hogy semmilyen hazai és uniós kötelezettséget nem tartunk be azzal kapcsolatban, és nem is figyelünk arra, hogy esetlegesen bevezessük az okosmérést a víziközmű-szolgáltatás terén, pedig az okosmérés megvalósítása az üzemeltetők és felhasználók számára is számos előnnyel járhatna. Azt gondolom, hogy ez megfontolandó ötlet lenne, hiszen jó lenne mindenki számára.
Egy olyan víziközmű-szolgáltatást kéne létrehozni, olyan törvényt kéne végre letennünk az asztalra, ami fenntartható, ami jó a közműszolgáltató cégeknek, aminek, mint mondtam, nagy része önkormányzati tulajdonú; jó a lakosságnak, hiszen ki tudja fizetni a szolgáltatás árát. Önök is tudják, hogy jelen pillanatban a víz az egyik olyan szolgáltatás, amit az emberek az egyik legkevésbé fizetnek be, hiszen tudják, hogy az ivóvizet elzárni nem lehet.
Éppen ezért erre is figyelni kéne, hogy egy fenntartható rendszert kell tudni létrehozni, hiszen az emberek nagy része szereti kifizetni a csekkjeit, csak amikor már a hónap végén nincs rá, akkor ez az, amit először félrerak, és ez az, amit először nem fog befizetni, ami azt gondolom, a szektornak káros, nehezen tudják így fenntartani magukat a cégek, és a karbantartásra sem marad elég pénz.
Az előbb felsorolt ágazati problémák és a törvényjavaslat nem ad megoldást, pedig ahogy látszik, tennivaló lenne bőven, hiszen valószínűleg igazából új törvényt kéne alkotnunk és nem toldozgatni-fol-doz-gatni, nem ragaszkodni az elhibázott gondolatokhoz, döntésekhez, hanem a szakmával leülve átgondolni, a polgármesterekkel leülve átgondolni, és az önkormányzati tulajdonú cégek vezetőivel is leülve átgondolni. Hiszen azt gondolom, hogy mindenki jót akar; olyan rendszert kíván létrehozni, olyan törvényt kívánna alkotni, ami képes fenntartani ezt a rendszert, működőképessé tenni ezt a rendszert, hogy ne legyen ennyi kár, ne legyen karbantartási el-maradásból való kiesés, ivóvízkiesés, mert azt gondolom, ez mindenkinek meg tudja keseríteni az életét.
Amíg nem érvényesíthetőek az ellátásbiztonság, az ellátási felelősség, a szolgáltatási felelősség, a szolidaritás és a költségmegtérülés alapelvei, addig az MSZP képviselőcsoportja nem tudja a módosítást támogatni. Azt gondoljuk, hogy tényleg le kéne ülnünk és alkotnunk a szakmával közösen, meghallgatva a szakma véleményét, egy olyan törvényt, ami fenntarthatóvá és működőképessé teszi ezt a rendszert. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me