SZABÓ ZSOLT

Full text search

SZABÓ ZSOLT
SZABÓ ZSOLT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Bár nem egészen a törvényben foglalt módosításokról beszélgettünk, de nyilvánvaló, hogy közvetlenül vagy közvetve érintik ezt a területet. És ha szabad, először a kérdésekre meg a felvetődött ötletekre válaszolnék, egész konkrétan és meglepően konkrétan.
Az egyik, elhangzott egy mondat, ami nekem nagyon tetszett: szeretnék-e olyan céget, mint. Hát, volt itt olyan, amikor francia befektető nagyon szeretett olyan céget. Na, mi ezt nem szeretnénk, és reméljük, hogy a jövőben nem kerül sor arra, hogy bármi magánszféra belépjen a víziközmű- vagy bármilyen közműszolgáltatásba. Én úgy gondolom, és hiszek benne, hogy nonprofit a szektor, és azt kell jól megoldanunk, hogy hogyan tud ez ilyen módon működni, kiegyensúlyozottan.
Erre való, ami a kormány előtt bent van most előterjesztés, egy ex ante, derogációs jellegű előterjesztés, ami három megoldást jelent a víziközmű-szolgáltatók kiegyensúlyozott pénzügyi működésére. Azonban hadd mondjak pozitívat is a víziközmű-szolgáltatókról: nem mindegyik veszteséges, sőt nagyon sokan jól csinálják. Tudok olyan önkormányzati tulajdonú víziközműcéget, amelyik év végén még jutalmat is tud osztani, és ugyanolyan feltételekkel, ugyanolyan ellátási területen, ugyanúgy mozog. Ez igaz az állami szektorban szereplő víziközműcégekre, tehát az állami tulajdonúakra, meg igaz az önkormányzatiakra.
Az előbb elhangzott, többször beszéltünk erről, az áfa mértéke. A víziközmű-szolgáltatók szempontjából, ha csökkentem az áfát, az nem jelent gazdaságieredmény-növekedést, mert az áfa átfutó tétel. Azt hiszem, ez teljesen tiszta. Illetve az is tiszta, úgy gondolom, hogy egy rendeletet készítünk most elő, a rendeletben 4 év helyett 8 év szerepel az órák minősítése kérdésében. Ezzel a rendelettel készen vagyunk. (Gúr Nándor közbeszólása.) Ami érdekes a dologban, hogy évente ténylegesen 2 milliárd forint az órák hitelesítése. Ha megduplázzuk az időt, akkor az 1 milliárdra fog lecsökkenni. Tehát nem nullázódik ez az egész dolog, hanem megfeleződik.
Az okosórát maximálisan támogatjuk, keressük a lehetőséget, de ha már okosóra, akkor ezt úgy érdemes, hogy gáz, villany, víz. Tehát minél több a szolgáltatás, annál hatékonyabban lehet működtetni a dolgot.
80 százalék az állandó költség. Ez valószínűleg onnan ered, hogy úgy gondoljuk, hogy az egészséges ivóvíz állandóan rendelkezésre áll - no, ez nem így van, ezt tudjuk. És ezáltal magának a víznek a díja nagyon kevés. A működtetés költsége azonban már sokkal magasabb és kiemelt.
Összességében azt lehet mondani, hogy azokra a felvetődött problémákra, amik kapcsolódnak az ágazathoz, megoldási javaslatot minden esetben teszünk, és ezek folyamatban vannak. Remélem, hogy összeérnek ezen törvény elfogadásával, és bízom benne, hogy az ellenzéki pártok ezzel együtt akkor támogatni fogják ezen törvény megszavazását.
Én mindenképpen arra kérek mindenkit, hogy pont a könnyítési eljárások és a korrekciók miatt szíveskedjen támogatni magának a törvénynek az elfogadását. Köszönöm szépen a szót, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me