SZABÓ ZSOLT

Full text search

SZABÓ ZSOLT
SZABÓ ZSOLT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk lévő törvényjavaslat által elérendő cél a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás színvonalának folyamatos javítása úgy, hogy a fogyasztóknak ne kelljen többet fizetnie a szolgáltatásért.
A törvényjavaslat összhangban van a hulladékgazdálkodás közszolgáltatás jellegű és jelenleg is zajló átalakításával, amelynek lényege a hosszú távú működőképesség garantálása és a költséghatékony üzemelés feltételeinek a megteremtése.
A javaslat biztosítja a rezsicsökkentés eredményeinek a megőrzését, a lerakóba kerülő hulladékmennyiség csökkentését, az Unió által előírt hasznosítási célok teljesítését és a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer teljes körű működtetését. A törvényjavaslat, összhangban a rendszer átalakításának alapelveivel, egyszerre segíti elő a közszolgáltatás területi optimalizálását, a közel egységes színvonalú közszolgáltatás biztosítását és a jelenleg a rendszerben található veszteségek rendezését és egyedi kezelését.
A hulladékgazdálkodás közszolgáltatási rendszere jelenleg nem ösztönzi megfelelően a szolgáltatókat a haszonanyagokban rejlő érték visszanyerésére. Ez közel mintegy 40 milliárd forint. Az elaprózódott rendszerek nem tudnak versenyképes árakat kialakítani, és a hulladékhasznosítóknál a képződő haszonanyag szerény mennyisége nem teszi lehetővé az optimális hasznosítást.
A hatékony, fenntartható és átlátható hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer kialakítása érdekében létrehozott koordináló szerv részére biztosítani kell a haszonanyagok feletti rendelkezési jogot, hogy a szolgáltatási díjban megváltott hulladékgazdálkodási közszolgáltatás összes közvetlen költsége megtérüljön a közszolgáltatók számára. Így mind a lakosság, mind a közszolgáltatók előnyösebb helyzetbe kerülnek, az értékesítésből befolyó többletbevétel a közszolgáltatókat fogja gazdagítani, segíteni, kompenzálni, ezzel akár tovább csökkentve a lakosság rezsiterheit is. Az intézkedések növelik a haszonanyagok mennyiségét, ezáltal az abból származó bevételt is, de csökkentik a vegyes települési hulladékok lerakóba kerülő mennyiségét.
A tájékoztató fórumoknak köszönhetően a közszolgáltatók felismerték az abban rejlő lehetőséget, hogy a zöldhulladék elkülönített gyűjtése mennyire fontos, hogy ez a részükre fizetendő szolgáltatási díjban is meg fog jelenni, és ezáltal a zöldhulladék jelentős, akár az Európai Unió által meghatározott hasznosítási értékeket meghaladó mértéket tud biztosítani a hasznosulásban.
A lakosok védelme érdekében a törvényjavaslat ellenőrzési jogkört biztosít a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal számára. További garanciája lesz, hogy a közszolgáltatási díjak számlázása minden előírásnak megfeleljen és a szolgáltatás színvonala javuljon. A fogyasztók érdekeinek a védelme pedig teljes egészében biztosított a jogszabály-módosításban.
Tisztelt Országgyűlés! Az elmondottakra tekintettel kérem, hogy a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény módosításáról szóló T/10093. számú törvényjavaslatot vitassa meg és a kormány szándékát támogatni szíveskedjen. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.
(15.10)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me