KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen. Csak hogy ne vezessük magunkat félre: az, hogy a kilencvenes évek végén és a kétezres évek első felében olyan mértékben megnövekedett a megújuló energiának nevezett energiatermelés, annak is köszönhető, hogy a szenes erőműveink egy részét átállították fatüzelésű erőműre. Ugyanazokat a régi, rossz hatékonyságú szenes blokkokat elkezdték fával tüzelni, ami az első időkben azt jelentette, hogy az erdeinket elkezdték eltüzelni, és ezt megújulóenergia-terme-lés-nek nevezték. Azt gondolom, ez megint egy fenntarthatatlan és nagyon rossz út volt. Nem nevezhetjük megújuló energiának az erdők eltüzelését, a fatüzelést, hiszen nem egy fenntartható folyamatról van szó.
Mint ahogy a hulladék eltüzelését sem nevezhetjük teljes egészében megújuló energiaforrásnak, mert bár a hulladék valóban folyamatosan keletkezik, de nyilván az emberi tevékenység által, és etikai kérdéseket is felvet ezt megújuló energiának tekinteni. De nyilvánvalóan van egy biomassza része, egy szerves, lebomló része, amit viszont energetikailag is célszerű hasznosítani akár biogáz formájában, akár hulladékégetés formájában. E tekintetben is van előrelépési lehetőség.
A soron következő, a hulladékokról szóló törvényben is meglévő anomáliák mutatják, hogy a jelen pillanatban a főleg lerakáson alapuló hulladékkezelési rendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, veszteségesen működik, így a hulladékok termikus és energetikai hasznosításával kiegészülve lenne nyereségesebbé tehető. Ezen is érdemes volna a kormánynak elgondolkodnia. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me