SZABÓ ZSOLT

Full text search

SZABÓ ZSOLT
SZABÓ ZSOLT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Néhány csökönyös és merev számadatot hadd mondjak, hogy mennyire komolyan vesszük a megújuló energiát, főleg az elmúlt időszakban. Ez a rendszer, amit nagyon remélem, hogy megszavaz mindenki, hiszen pozitív számok jönnek ki belőle, a következő tíz évben 800 milliárd forint úgynevezett működési támogatást fog a megújulóhoz adni. Tudjuk, ez azt jelenti, hogy többe kerül a beruházás, és arra szeretnénk ösztönözni mindenkit, hogy ezt megtegye. S hogy az EU-hoz képest mennyivel optimistábban gondolkodunk: ő a megújulóenergia-poten-ciált Magyarország esetében 13 százalékban látja, mi 14,65-öt vállaltunk, és ezt szeretnénk is tartani.
(14.00)
Készültek tanulmányok ezzel kapcsolatban, több is, mindegyik igazolta, hogy ha azokat a fejlesztéseket végigvisszük, akkor ezek meg fognak valósulni. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Mikor?) Pontosan 2020-ig. Mondom mindjárt a számszaki összefüggéseket. A magam részéről szeretném korrigálni azt, hogy ha félreérthető voltam, nemcsak napenergiáról beszélünk, nemcsak geotermiáról, hanem biomasszáról, különböző biogázerőművekről és egyéb ilyen dolgokról. Azonban van néhány anomáliára, amire szeretném fölhívni a figyelmet. Több alkalommal tapasztaltuk azt, hogy megépült egy biomassza-, egy biogázerőmű, és utána nem tudott működni, mert nem volt hozzá alapanyag, és le kellett állítani. Nem sok nagy erőmű van, amelyik mind a mai napig működik.
A másik, amit szeretnék mindenképpen fölvetni, a hulladék kérdése. Azért teszünk lehetőséget a jogszabályban, mert szeretnénk mi is a hulladéklerakást minél inkább gátolni. A következő törvénynél majd ez elő is fog jönni. Azonban ne felejtsük el, hogy a hulladékégetésből származó energia nem minősül megújulónak az Európai Unióban, illetve a JASPERS kimondottan a vegyeshulladék-égetést nem is szeretné, nem is támogatja. Ezért gondolkodunk abban, hogy a magas energiatartalmú hulladékokból használnánk föl ilyen erőművekben és lépnénk tovább. Érdekes helyzetben van Németország és Dánia. Ugye, ott nemcsak az ipari fogyasztókra van a kötelező átviteli rendszer és már az új METÁR rendszer ráterhelve, hanem mindenkire, a lakosságra. A legmagasabb áramárak ott vannak. Most próbálják azt megoldani, hogyan tudják ezt a rendszert rendbe tenni.
Az Európai Unió hozott az energetikában egy szabályozást. Azt mondta, minden ország a saját maga igényei, lehetőségei szerint rakja össze az energiaportfólióját. Ugye, vannak problémák. Vannak olyan üzemek, amelyek például megújuló energiával nem tudnak működni. Egyszerűen az állandó hőellátáshoz szükség van a gázenergiára. Mire gondolok? Mit szabályoz ez a törvény is? Piaci alapon szabályozza az áramot. Fizessünk ki érte akkor sokat, ha csúcsidőszakban leveszi a csúcsot, például nyári időszakban napközben, amikor mennek a légkondicionálók vagy téli időszakban reggel és este, és ne fizessünk érte éjszaka, amikor egyébként is nincs energiafelhasználás, és ne adj’ Isten, az áramot el kell engednünk.
(Ikotity Istvánt a jegyzői székben
Mirkóczki Ádám váltja fel.)
Ez a rendszer ezt próbálja lekövetni. Nyilván az Európai Unióval való egyeztetést követően és a saját gyakorlati igényeinknek megfelelően szükség lesz majd korrigálásra. De mint alap, ez szerintem egy nagyon jó továbblépési lehetőség. Azt se felejtsük el, hogy ez a jogszabály még csak a törvényi alap, jön a kormányrendelet. Ott lesz az a lényeges elem, hogy melyik kategóriában milyen támogatási rendszer lesz, és hogyan tudunk továbblépni. Egy dolog biztos, a kormányzati szándék az, hogy olyan energiatermelést valósítsunk meg, olyan megújulóenergia-termelést segítsünk, ami a gazdaságot a továbbiakban segíti.
Ehhez ígértem néhány számot. Ha szabad mondanom, akkor elolvasnék egy összefüggést. Ez a KEHOP európai uniós pályázati támogatás. Az 5. prioritás intézkedési tervei: hálózatra termelő, nem épülethez kötött, megújuló energiaforráson alapuló zöldáramtermelés; 2. intézkedés: épületek energiahatékonysága megújuló energiaforrás alkalmazásával; 3. intézkedés: távhő helyi ellátó energetikai fejlesztése megújuló alapra helyezve. Magyarul, több olyan európai uniós pályázat van, mi pont ezeket támogatjuk, egész pontosan valamennyi operatív rendszerben 760 milliárd forint értékű pályázatot írhatunk ki. Ahogy a tavalyi évben a kormányzati épületek, önkormányzati épületek esetében támogattuk, most is fogjuk támogatni, például kimondottan most jelenik meg nemsokára a napelemparkokra vonatkozó megújulóenergia-termelés. Egy dolgot szeretnénk, gazdaságilag azt a szintet fenntartani, ami a magyar gazdaság költségvetése által fenntartható pénzügyileg és nem túllőni ezen a szinten, és gazdaságos energetikai működést szeretnénk az országban. Ehhez pedig ezt a 14,65 százalékot vállaljuk.
Nagyon szépen köszönöm a véleményeket, igyekszünk minden dologra odafigyelni. Kérem, hogy támogassák a jogszabálytervezetünket. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me