TÖRŐ GÁBOR,

Full text search

TÖRŐ GÁBOR,
TÖRŐ GÁBOR, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előterjesztés elsődleges célja a nagy sebességű elektronikus hírközlő hálózatok kiépítési költségeinek csökkentésére irányuló intézkedésekről szóló 2014/61. európai parlamenti és tanácsi irányelv hazai átültetésének befejezése.
Az irányelv lényege, hogy az Unió területén egységesen legyenek megállapítva azok az egyes közműszolgáltatókat megillető minimális jogok, kötelezettségek, amelyek elősegítik a nagy sebességű elektronikus hírközlő hálózatok kiépítését, valamint az egyes közművek közötti koordinációt.
Az irányelv célkitűzései egybevágnak a kormánynak a szélessávú hálózatok építésére vonatkozó jogi akadálymentesítést célzó lépéseivel, a „Digitális nemzet” fejlesztési program és a „Digitális jólét” program ilyen feladatokat megfogalmazó pontjaival is.
Hamarosan minden háztartás számára elérhetővé válik a legalább 30 megabájtos internet-hozzá-férés lehetősége, a jövő év végére minden település legalább egy közintézményében, közterületén ingyenes wifiszolgáltatás lesz elérhető, amit 2018 végére minden oktatási, közművelődési intézmény belső tere-ire kiterjesztenek, emellett digitális oktatási stratégia készül.
Jövő januártól 27-ről 18 százalékra csökken az internetszolgáltatás áfája, valamint bevezetnek egy olyan alapcsomagot is, amellyel lehetővé teszik, hogy azok is használhassák a világhálót, akik nem tudták eddig megfizetni.
A magyarországi infokommunikációs szektor évente mintegy 7 százalékkal bővül, közvetlenül 311 ezren, közvetetten több mint 400 ezren dolgoznak az ágazatban, túlnyomó részük multinacionális vállalatoknál.
Fontos, hogy a magyar kis- és középvállalkozások is megjelenjenek a digitális térben. A digitális felvilágosodás korában előbb-utóbb lemaradnak a versenyben azok a cégek, amelyek nem sajátítják el a digitális készségeket. A magyar kkv-k számára és az ország gazdaságának szempontjából is létfontosságú lenne, hogy a külpiacokon is érvényesüljenek. És bár nincs az internetnél olcsóbb és hatékonyabb módja a nemzetközi kereskedelemben való részvételnek, a magyar kis- és középvállalkozások mindössze 64 százaléka rendelkezik saját weboldallal.
A digitális készségek hiánya az Európai Unió legégetőbb problémái közé tartozik, az EU lakosságának csaknem fele nem rendelkezik megfelelő digitális ismeretekkel, pedig 2020-ra a munkakörök 90 százaléka igényel majd valamilyen szinten ilyen készségeket. Ennek eredményeként pedig csaknem egymillió állás marad betöltetlen.
A jelen előterjesztés, az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosítása az irányelv teljes átültetését célozza meg. Ez a szabályozásban újabb akadálymentesítést valósít meg, a hálózatépítési beruházások egyszerűbb, gyorsabb lefolyását segíti elő.
Kérem a képviselőtársaimat, támogassák a javaslatot. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me