NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Soha ennyi korrupciós téma felvetése és antikorrupciós javaslat nem hangozhatott el az Országgyűlésben egy napon, köszönhetően a Jobbik kreatív megoldásának, amely ugyanakkor a Házszabály keretein belül maradt, a határokat persze feszegetve, de radikális pártként ez a dolgunk. A korrupció ötven árnyalatát bemutató frappáns kérdéscímeink elhangzása miatt az MSZP és Lázár János is tiltakozott, aki megfeledkezett arról, hogy 2008 karácsonya előtt 1300 írásbeli kérdéssel sorozta meg a Fidesz és a KDNP a minisztériumokat. Néhány tárcánál a szabadságról is berendelték a dolgozókat, hogy a 15 napos határidőn belül válaszolni tudjanak a kérdésekre. Ezek között olyanok is voltak, mind például: „Szavahihető-e ön?” vagy „Hová vigyük a szemetet?”. No, hát ez volt az obstrukció.
Most viszont újabb és újabb narancsbárókkal ismerkedhet meg a közvélemény a különböző botrányos hírekből, de régi arcoknak is jár a törődés. Fillérekért regisztrálható domainekért 120 millió forintot dugott egy MTVA-cég a politikusbűnöző Várhegyi Attila zsebébe. És ez csak egy apró hír, ami a korrupció ötven árnyalatát bemutató kérdéscsokrunkba nem is fért bele.
Várhegyi Attila a Fidesz egyik befolyásos háttérembere, politikusbűnözője, a párt országos választmányának is volt elnöke, az első Orbán-kormány kulturális államtitkáraként is ténykedett, de 2002-ben lemondani kényszerült parlamenti mandátumáról, mert a bíróság jogerősen elítélte folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt, amit még szolnoki polgármesterként követett el. Nem csoda, ha egyetlenegy kormánypárti képviselő sem maradt az ülésteremben, nem csoda, hogy ezt nem hallgatják szívesen, pedig folytatom, hiszen a bírósági ítélet szerint Várhegyi az önkormányzatot megkerülve, áron alul a Fideszhez köthető vállalkozóknak adott el több ingatlant, amivel 154 millió forintos kárt okozott az önkormányzatnak. Az ügyészség megvádolta azzal is, hogy az 1994-es szolnoki polgármesteri kampányát részben illegálisan finanszírozta, de ebben a vádpontban felmentette a bíróság.
A nagy visszatérő Várhegyi Attila, illetve a családjához köthető cégek profitáltak most a közpénzekből gazdagodó MTVA tartalomfejlesztési stratégiájából. A Várhegyi-cégek 120 plusz 90 millió forinthoz jutottak a közmédia megbízásai által. Nobilis Márton volt állami reklámosztó Várhegyiéket képviselte az egyik megbízásnál, ma már viszont a megbízó MTVA-cég ügyvezetője. 2014 májusában 120 millió forintot költött domainnevekre az MTVA egyik cége. A pénzből összesen 110 internetes oldalt és domaint vásároltak attól a Magyar Híradó Kft.-től, amely Várhegyi Attila családtagjainak többségi tulajdonában volt - adta hírül a Direkt36-ra hivatkozva a Népszabadság. De ne tévesszen meg minket a Magyar Híradó Kft. neve, ez egy ugyanolyan médiacég, mint akár az úgynevezett Állami Nyomda.
A domainek többsége egy városnevet és a hirado.hu végződést tartalmazza. Ilyen webcímekhez darabonként néhány ezer forintért, összességében néhány százezerért is hozzájuthatott volna a közpénzekből gazdálkodó közmédia, és az ügyintézést is megcsinálhatta volna bármelyik titkárnő. A 120 milliós megbízást a közmédia azzal magyarázza, hogy illett a tartalomfejlesztési stratégiájába. A 120 millióért megvásárolt oldalaknak nemcsak a neve hasonló, de technikailag, illetve tartalmilag sincs lényeges különbség, ugyanazokat az ingyenesen hozzáférhető MTI-s és hirado.hu által gyártott híreket kínálják. Helyi hírek csak elvétve találhatók az oldalon. A logóban is csak a városnév különbözik. Az olyan, bárki által elérhető látogatottságmérő oldalak, mint az alexa.com vagy a TrafficEstimate szerint az oldalak látogatottsága alacsony. A Magyar Híradó Kft. nagyon jól járt a domainek és a weboldalak 120 millióért történt eladásával, a mérleg szerinti eredménye az indulás évében nem érte el a 3 millió forintot, egy évvel később több mint 6 millió volt, a domain-biznisz évében viszont több mint 109 millióra ugrott. Úgy tűnik, csak erre a lenyúlásra hozták létre. Vagy várható még valami?
Ez a botrány csak egy volt, 2012 januárja óta összesen tízszer kötöttek különféle szerződéseket Várhegyivel vagy a hozzá köthető cégekkel a közmédiához tartozó vállalatok. Ezek a szerződések gyakran egymással párhuzamosan születtek, igény szerint.
Várhegyi Attila nem kommentálta a mostani ügyet sem, mert megteheti, nem is kéri számon senki. Én azonban feljelentést tettem. Persze, nincs kétségem afelől, hogy még csak nem is fogják tanúként sem meghallgatni Várhegyit, nyomozás sem fog indulni, ahogy az szokott is lenni az efféle hűtlen kezelések esetén.
Ugyanígy elhárította a médiaérdeklődést Nobilis Márton is, akinek pedig speciális szerepe van a történetben. Ő egészen Rogán Antal propagandaminiszter érkezéséig az állami hirdetéseket szétosztó Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnöke volt. A 120 millió forintos üzlet megkötésekor Nobilis Márton képviselte a Várhegyihez köthető Magyar Híradó Kft.-t is, azóta viszont már ő a megrendelő üzletfél ügyvezetője. Várhegyi Attilát pedig a Fidesz egyik médiakijáró emberének is tartják, és a jelek szerint önmagáról sem feledkezik meg.
Viszont mi sem fogunk megfeledkezni róla, ha kormányra kerülünk, és végre sor kerülhet az elszámoltatásra. Adja Isten, hogy így legyen! (Taps a Jobbik soraiból.)
(15.50)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me