ANDER BALÁZS

Full text search

ANDER BALÁZS
ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az alapvető jogok biztosának sokkoló jelentése nyomán a sajtó valóságos horror házaként mutatta be a kaposvári Zita speciális gyermekotthont. Kíváncsi voltam, hogy mi igaz a hírekből: az antiszociális fiatalokat nevelő intézmény speciális gyermekotthonként vagy a szenzációhajhász szalagcímeknek megfelelően a pokol tornácaként funkcionál. Nem voltam rest, ellátogattam az intézménybe, teljesen bejártam azt, beszéltem vezetővel, nevelővel, ottani dolgozókkal, fiatalokkal; rendezettség, tisztaság, teljes mértékben kielégítő felszereltség fogadott.
Olyan elhivatott, viszont szégyenletesen alulfizetett dolgozókkal találkoztam, akik szívükön viselik az ott nevelt roppant problémás fiatalok sorsát. Mindent elkövetnek, hogy az odakerülő fiatalokból a társadalom számára hasznos embereket formáljanak. Éppen ezért kellene az ilyen otthonokban és a szociális szféra más területein gigászi küzdelmet folytatóknak végre rendezni a bérét, bevezetni az életpályamodellt.
Az összképhez hozzátartozik, hogy még a megyei hírlap is arról írt, hogy a nevelőotthonban 90 százalékban cigány fiatalokkal találkozhatunk - ők nem véletlenül kerültek oda. Nem gondolják, hogy ez is csak az eddigi cigányintegrációs politikájuk csődjét jelzi? Márpedig a cigányság nem beilleszkedett részén belüli népességrobbanás és fokozódó dezintegráció csak növelni fogja a már meglévő problémákat, amelyek megoldására esély sincs, ha többek közt nem kezdődik el annak tudatosítása, hogy a felelős gyerekvállalásról beszélni egyáltalán nem rasszizmus, hogy iskolai végzettség nélkül fiatalon szülni és a nyomorba sokat szülni nem kulturális jog és érték.
Miért nem ismerik fel, hogy az integrációs pénzek fölött diszponáló enyves kezek ahelyett, hogy a valóban gondokkal terhelt terület jobbításán dolgoznának, inkább a szakadék felé rángatják a cigányügyet és azzal együtt az egész országot? Miért nem ismerik fel, hogy a magyar társadalmat súlyos veszély fenyegeti, mert a zsebükben lévő, kompromittálódott cigány vezetőkkel a probléma nem megoldódni, hanem eszkalálódni fog? Köszönöm a figyelmet és várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me