BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Czibere Károly tavaly úgy fogalmazott, hogy 208 ezer gyermek fog szünidőben is étkezni, és ehhez 4,5 milliárd forintot biztosít a kormány. Már akkor jeleztük, hogy ennél jóval többen vannak a rászoruló gyerekek, hiszen közel 500 ezer fő jogosult év közben ilyen címen kedvezményes étkezésre.
Annak érdekében, hogy a szünidőben rászorulóknak számító gyerekek körét leszűkítse a kormány, nem a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot szabta feltételként, hanem a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetet, ami egy részhalmaza a rászoruló gyermekek körének. Tavaly azt is többször elmondtuk, hogy még a bejelentett 200 ezer gyermek étkeztetésére sem lesz elegendő ez a forrás. Azóta, úgy tűnik, önök is elkezdtek számolni. A baj az, hogy még mindig nem stimmel valami. Nemrégiben ugyanis bejelentették, hogy 800 millió forinttal megemelik a szünidei étkeztetés keretét, mert 570 forintra emelik a napi támogatási összeget, 440 forintról. Czibere Károly államtitkár urat akarom idézni: „Ne silány, kevésbé jó minőségű ételt kapjanak a gyermekek” - indokolta az emelést. Az államtitkár úr azt is elismerte, hogy ez az összeg nem elegendő a teljes szünidei étkeztetés kifizetésére, így azt az önkormányzatoknak ki kell majd egészíteni. Tehát beismerték, hogy sem a 4,5 milliárd forint, sem az 5,3 milliárd forint nem lesz elegendő. Az UNICEF jelentése kapcsán Ferge Zsuzsa az alábbiakat mondta: „Magyarország ma nem gyermekbarát, tehát nem jövőbarát ország”, államtitkár úr.
Mindezek miatt kérdezem az államtitkár úrtól: miért most jutott eszükbe kiszámolni, hogy nem lesz elegendő a 4,5 milliárd forint? Miért nem biztosítja a teljes összeget a szünidei étkeztetésre a kormány? Mennyit kell még hozzátenniük az önkormányzatoknak, hogy biztosított legyen az ingyenes étkezés a rászoruló gyerekeknek? Várom megtisztelő válaszát, államtitkár úr. (Taps az MSZP, valamint az LMP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me