DR. HILLER ISTVÁN

Full text search

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Asszonyok és Képviselő Urak! Igen tisztelt Államtitkár Úr! Egy látszólag kevésbé előtérben lévő, de szakmailag nagyon is fontos ügyben kérdezem önt, illetve a minisztériumot. Arról van szó, hogy a magyar felsőoktatás területén a Magyar Akkreditációs Bizottság egy nagyon fontos testület és szervezet, nincsen olyan felsőoktatási szak, amelynek működése lehetséges lenne a Magyar Akkreditációs Bizottság belegyezésével, illetve beleegyezése nélkül. Nincs olyan tanszék, kar, intézet, intézmény, amelynek működéséhez ne lenne szükséges a Magyar Akkreditációs Bizottság véleménye.
Ennek az Akkreditációs Bizottságnak van egy felülvizsgálati bizottsága, értelemszerűen a jog szerint oda utalt kérdésekről kell hogy tekintélyes professzorok az elnök vezetésével állást foglaljanak. Az elnök egy, a magyar tudományos életben meghatározó személyiség, tekintélyes professzor, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, aki február 3-án lemondott. Tette ezt azért, mert úgy látta, hogy ahogy a MAB, illetve a felülvizsgálati bizottság körül a dolgok mennek, történetesen, hogy szaktekintélyek döntését minden indoklás nélkül a minisztérium felülírja, az számára szakmailag a saját tekintélyét nézve is elfogadhatatlan. Ezért lemondott.
Így aztán a testület, minthogy azóta elnöke nincs, nem működik, következésképpen nem lehet hozzá fordulni, következésképpen egy sereg ügy áll a magyar felsőoktatásban; se előre, se hátra. Azt szeretném kérdezni, hogy mikor lesz ismét kinevezett tagja, elnöke a felülvizsgálati bizottságnak a Magyar Akkreditációs Bizottság esetében. Államtitkár úr, kérdezem. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me