DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt hét a Panamából kiinduló, de az egész világra kiterjedő offshore botrányról szólt, mára Moszkvától Londonig, Washingtontól Reykjavíkig milliók döbbenhettek rá arra, hogy saját politikai vezetőik miként rejtegették a saját vagyonukat az állampolgárok és az adófizetők elől, és miként kurtítják meg saját országuk költségvetését azzal, hogy nem vállalnak velük sorsközösséget, az adózás adóelkerülő formáit választják.
A Lehet Más a Politika évek óta kéri számon az Orbán-kormányon a nagyon kevés kézzelfogható ígérete közül az egyik legegyértelműbbet, az offshore lovagok kiseprűzését a közpénzek közeléből. Na most, mostanra az offshore-ozás nagyon közelre került a kormányhoz: ott vannak a régi oligarchák, most ott vannak az új oligarchák, Andy Vajna, az MNB, már mind bizonyultak érintettnek, most is itt ül velünk egy teremben egy fideszes képviselő, aki családilag érintett az offshore botrányban.
Egy biztos: a kormány a több száz milliárdos letelepedésikötvény-bizniszt úgy vezényli Rogán Antal segédletével, hogy gyakorlatilag továbbra is offshore cégeken keresztül megy az egész forgalom vagy jórészt az egész forgalom. Azt látjuk, hogy idén februárig 3500 letelepedési papírt adtak el világszerte. Na most, erről a 3500 letelepedési kötvényről mindössze a lényeget nem tudjuk: azt, hogy offshore cégeken keresztül kik gazdagodtak belőle, és pontosan kik azok, akik kihasználták a kormány által megnyitott lehetőséget.
És itt van egy nagyon súlyos kérdés. Önök, akik olyan kényesnek tűnnek a biztonsági kockázatokra, a mai napig nem tudtak épkézláb választ adni arra, hogy mégis milyen biztonsági kockázatot rejt magában az, hogy átláthatatlan cégek átláthatatlan vásárlókat juttattak letelepedési joghoz Magyarországon.
Tisztelt Államtitkár Úr! Milyen biztonsági ellenőrzésen esnek át azok, akik ilyen letelepedési kötvényhez jutnak? (Taps az LMP és a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me