DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Igyekszem önöknek két percben összefoglalni, hogy mennyi mindent tett a kormányzat az elmúlt években azért, hogy a betegek gyógyszer-kiadásai csökkenjenek, hiszen jól láttuk, hogy előtte hogyan nőtt évről évre az, amit egy általában idős, beteg embernek ott kellett hagyni a patikában, hogyan növekedtek ezek a terhek.
Először is arra törekedtünk, hogy a gyógyszerhatóság által is meghatározott módon a helyettesíthetően alkalmazható gyógyszereknél érjünk el nagyarányú árcsökkenést. Ebben a körben számos gyógyszernek az ára minden évben ezáltal csökkenni tudott. Egy újfajta eljárást, az úgynevezett vaklicitet vezettük be. Félévente a finanszírozó minden esetben versenyt hirdet a gyógyszerek áraival kapcsolatban, és az az újdonság, hogy maguk a gyógyszer-készítők, -gyártók nem látják egymás licitjét, egymás tétjeit, hogy mennyiért szállítanák be ezeket a gyógyszereket. Az első teljes évben ez 7,5 milliárd forintos árcsökkenést jelentett a magyar betegeknek. Ezt a következő évben, 2013-ban további 2,5 milliárd forint követte, tehát összességében 10 milliárd forinttal jártak jobban a betegek ennek az új módszernek, a vaklicitnek a bevezetése nyomán, de 2014-ben ezt további 2 milliárd forint követte.
Nézzünk pár konkrét példát! 2010-ben egy gyomorsavcsökkentő gyógyszernek az ára 1000 forint volt, ma ugyanezt a hatóanyagot tartalmazó készítményt megkaphatják 200 forintért.
(12.30)
2010-ben egy koleszterinszint-csökkentő gyógyszernek, amit sajnos szintén sokan szednek, 2200 forint volt az ára, most ugyanezt a hatóanyagot tartalmazó készítményt 600 forintért tudják megvásárolni. Azt hiszem, ez mind magáért beszél. 2016. április 1-jével csökkentek legutóbb a gyógyszerek árai, 59 gyógyszer ára átlagosan 13,6 százalékkal. 50 százalékkal csökkent egy refluxgyógyszer ára, de skizofrénia, bipoláris zavarok esetén is nagymértékű csökkenés volt a gyógyszerek árában. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me