DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Ami a bevándorlás kérdését illeti, az valóban egy olyan kérdés, amelyik alapjaiban határozza meg az európai identitást, ezért engedje meg, hogy elsősorban erről szóljak.
Valóban, az Európai Unió több vezetője is osztja azt az elképzelést, miszerint a korlátlan bevándorlás egy lehetőség arra, hogy Európa megoldja vitathatatlan gazdasági és demográfiai problémáit. Mi ezt az elképzelést, ezt a hozzáállást vitatjuk, mert azt gondoljuk, hogy a korlátlan bevándorlás egy olyan jelenség, amely veszélyes, mindenekelőtt azért, mert kiszámíthatatlanok a hatásai a kultúránkra, a gazdaságunkra, illetve a mindennapi biztonságunkra vonatkozóan. A kormány álláspontja szerint a bevándorlás ügyében született döntéseknek már csak ezért is nemzeti hatáskörben kell maradniuk. A tagországoknak ugyanis joguk van eldönteni azt, hogy kivel szeretnének együtt élni.
A magyar miniszterelnök az elmúlt héten ebben a szellemben ismertette tízpontos javaslatát a migrációs válság kezelésére. Ez gyakorlatilag egy válaszreakció az Európai Unió elhibázott javaslatára. A kormány álláspontja szerint a bevándorlási válság megoldásához mindenekelőtt a határok megerősítésére van szükség, éppen ezért a magyar kormány a schengeni rendszer megerősítésére tesz javaslatot. A tíz pont között szó van azonosítási eljárásokról, a biztonságos országokról szóló listáról vagy éppen a tranzitországokkal való megállapodásról, de a tíz pont között szerepel az is, hogy nem lehet bevezetni semmilyen kötelező és automatikus eljárást a bevándorlók szétosztására. Tehát elutasítjuk a kényszerbetelepítést, a kötelező betelepítési kvótát.
Mivel a kényszerbetelepítések ügye sok-sok sumákolás közepette, mondjuk ki, újra és újra napirendre kerül, ezért fontosnak tartjuk, hogy a magyarok nemet mondjanak, világos nemet mondjanak erre az észszerűtlen javaslatra. Tisztelt Képviselő Úr! A kényszerbetelepítésről szóló javaslatot egy sikeres népszavazással lehet semmissé tenni, Brüsszelt ebben a kérdésben meg kell állítani. Ha nem állítjuk meg egy népszavazással, akkor a fejünk fölött fognak döntéseket hozni egy olyan kérdésben, amely évtizedekre meghatározhatja Európa sorsát és az európai identitást. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me