DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Az elmúlt évek egyik fontos vitapontja volt a magyar közéletben, hogy nyilvánosságra kell-e hozni a kormányok által rendelt tanácsadói tanulmányokat. Bár szólnak érvek a nyilvánosságra hozatal mellett és ellen is, a kormány tiszteletben tartotta a Kúria vonatkozó döntését, és nyilvánosságra hozta az elmúlt években általa rendelt tanulmányokat, sok tízezer oldalt. A nyilvánosságra hozott dokumentumokból jól látszik, hogy a tanulmányokkal kapcsolatos ellenzéki vádak teljesen alaptalannak bizonyultak.
Van azonban ennek a kérdésnek egy másik vonatkozása. Valóban, az Alkotmányvédelmi Hivatal nemrégiben nyilvánosságra hozta azokat a tanulmányokat, amelyeket a korábbi baloldali kormányok idején rendeltek egyik kedvenc intézetüktől, a Political Capitaltől, amely sok száz millió forintnyi megrendeléshez jutott abban az időszakban.
(11.50)
Kiderült, hogy botrányosan gyenge minőségű tanulmányokat készítettek, és sok esetben nevetséges javaslatokat fogalmaztak meg. Felmerül egyébként a kérdés, hogy egyáltalán mi szükség van kommunikációs tanácsadásra, imázsformálásra egy olyan Nemzetbiztonsági Hivatal esetében, amelynek a tevékenységét egyébként is a diszkréció jellemzi.
Engedjék meg, hogy felhozzak pár példát! A tanácsadó cég például azt a javaslatot adta, hogy helyezzenek el nemzetbiztonsági hivatalos elemzéseket buszmegállókban és hirdetőoszlopokon. Azt is tanácsolta, hogy legyenek bulvárosabbak a titkosszolgálat évkönyvei. (Derültség a Fidesz soraiban.) Sokakkal együtt kérdezem egyébként - talán a baloldali képviselők erre tudnak válaszolni -, milyen az a bulváros titkosszolgálati évkönyv. A házikedvencnek tekinthető cég azt is javasolta, hogy az NVH iskolákban tartson előadást, máshol olyan beszédpanelre tettek javaslatot, amely óvodai kifestőkönyves élményekre utal. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Nem lehet elég korán kezdeni!) A korábban titkosított mesterterv része volt az is, hogy az NVH szervezzen turnét egy minimálkiállításnak, mindezt úgy - és itt idézet kezdődik -, hogy a meghirdetett helyszínre a kiállítás bevetésszerűen érkezzen meg. Az ember csak töri a fejét, de csak nem tudja elképzelni, hogy milyen az, amikor egy titkosszolgálati kiállítás bevetésszerűen érkezik meg. (Derültség a kormánypárti sorokban.)
A sort folytathatnánk, de jobb, ha szépen csendben, de határozottan azt mondjuk, ezek a tanulmányok épp annyira botrányosak, mint amennyire nevetségesek, azért, mert súlyos összegeket fizettek értük. A Gyurcsány- és Bajnai-kormányok csak 2006-2010 között 17 milliárd forintot fizettek ki tanácsadó szerződések alapján, ez az összeg nagyjából 10 cégcsoporthoz ment. A kormány meg fogja vizsgálni ezen kifizetések törvényszerűségét, meg kell vizsgálni, hogy egyáltalán történt-e teljesítés. A kifizetések alapjául szolgáló tanulmányok ugyanis számos esetben nincsenek meg, ez felveti annak a gyanúját, hogy nem is voltak tanulmányok.
Tisztelt Képviselő Úr! Összefoglalóan azt tudom mondani, hogy amennyiben törvénytelenségekre derül fény, biztosíthatom afelől, hogy a kormány meg fogja tenni a szükséges jogi lépéseket. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me