DR. RÉTVÁRI BENCE

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE
DR. RÉTVÁRI BENCE (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Azt hiszem, több okból is van okunk arra, hogy itt a Parlament falai között is az európai identitásról beszéljünk. Van ennek befelé mutató oka, befelé mutató vektora és kifelé mutató oka, kifelé mutató vektora. Nyilván a kifelé mutató a modern kori népvándorlás oka, a befelé mutató pedig az, hogy sokan sokszor az európai identitás alapját képező kereszténységet még most is előszeretettel gúnyolják, és úgy próbálnak valamiféle média-mikrovihart kavarni maguk körül, hogy egyházi jelképeket próbálnak lealacsonyítani, kifigurázni vagy gúny tárgyává tenni. Nem történt ez másként az elmúlt héten sem, akkor is láthattunk egy vallásgyalázásnak minősülő performanszt, mondhatjuk így, hiszen püspöki ruhába öltözve, egyházi szimbólumokat használva, egyházi szóhasználattal hajtottak végre egy akciót.
Úgy gondolom, Európán belül nekünk igenis inkább büszkének kellene lennünk a kereszténységre, keresztény gyökereinkre, a keresztény kultúrára, a keresztény morálra, ami Európát meghatározta és meghatározza. Vagy megerősítjük ezeket, vagy pedig Európa mint olyan fog a maga identitásában megszűnni, hiszen semelyik kontinens nem választhatja magának identitásként az identitásnélküliséget. Nem volt még olyan, hogy egy csoportnak, akár egy nemzetnek, akár egy nagyobb közösségnek, egy kontinensnek az identitása az identitásának a tagadása lett volna. Abból utána mindenképpen annak a kultúrának a hanyatlása következett. Éppen ezért úgy gondolom, hogy a kereszténységet inkább tisztelet illeti mindenki részéről, még akkor is, ha álláspontja adott esetben ellentétes az egyház álláspontjával.
A vallásszabadság megsértése pedig egyúttal a demokrácia megsértése is. Sok ember számára a vallási jelképek szent dolgok, tiszteletre méltó dolgok. Ezt másoknak is tisztelni kell, főleg akkor, ha ők önmagukat a tolerancia bajnokainak mutatják be, és pontosan tiszteletről és jogállamról beszélnek. A vallásszabadság volt az egyik első olyan alapjog, ami a jogállami szabadságjogok között megjelent. Éppen ezért a mostani, akár többségi vallás tisztelete ugyanilyen fontosságot élvez.
Természetesen ilyenkor azok az úgynevezett jogvédők nem mozdulnak, akik más esetben megmozdulnak, hanem szabadon hagyják, ha nem erősítik azt, hogy mások keresztényeket gúnyoljanak, és ezzel próbáljanak maguknak kétes hírnevet és kétes ismertséget szerezni. Ráadásul ez az akció is nyilvánvalóan előre megfontolt szándékkal követtetett el, és ez egy nyílt vallásgyalázás volt egyes provokátorok részéről. Bízunk benne, hogy az Alaptörvénynek az a szakasza, amely védi a közösségek méltóságát, és e tekintetben az európai alaptörvények közül is az egyik legmodernebbnek mondható, egy XXI. századi újítás a magyar Alaptörvényben a többi alkotmányhoz képest Európán belül, nos, bízunk benne, hogy itt is ez megvédi a vallásos keresztény közösségeket.
Engedjék meg, hogy az európai identitás kifelé mutató vektoráról is beszéljek, hiszen sokan úgy látjuk, hogy Brüsszelből nem bíznak akár a keresztényalapú, akár, azt is mondhatjuk, a közös Európában, a közös Európa jövőjében. Úgy gondolják, hogy az európai emberek teljesítménye kevés ahhoz, hogy pusztán arra alapozzák Európa jövőjét. Mi úgy gondoljuk, hogy Magyarországnak a magyar emberekben kell bízni, és így kell az ország jövőjét tervezni, Európának pedig az európai emberekben. Nem bíznak egyes brüsszeli politikusok sem abban, hogy demográfiai problémákat meg lehet oldani belső erőforrásból, sem nem bíznak abban, hogy munkaerő-problémákat meg lehet oldani belső erőforrásból. Ezért úgy gondolják, hogy más emberek idehívásával, más fiatalok, más munkások idehívásával tudják az EU-n belüli problémákat megoldani.
Mi úgy gondoljuk, hogy az EU-n belüli kérdéseket és problémákat az EU-n belüli erőforrásból, az EU-n kívüli problémákat pedig az EU-n kívüli emberekkel ott, helyben kell rendezni. Semmiképpen nem szabad ezt a kettőt összekeverni. És ehhez az első rész nyilván a határok megvédését jelenti, hiszen ha Európa nem védi meg saját határait, akkor a következő hónapokban, a következő években egyre messzebbről és egyre messzebbről egyre többen és egyre többen fognak elindulni Európa felé, megpróbálnak egy új életet kezdeni itt, Európában, ezzel teljes mértékben megváltoztatva Európa identitását, Európa kultúráját, Európa biztonsági helyzetét, jól láthatóan a terrorfenyegetettséget is.
(11.40)
Mindazokat az értékeket megpróbálják megváltoztatni, mindazt az életmódot megpróbálják megváltoztatni, ami miatt mi itt Európában otthon érezhetjük magunkat. Éppen ezért fontos az, hogy egy demokratikus államban közvetlenül kérdezzük meg az embereket, akár aláírásgyűjtések, akár népszavazások formájában. De fontos azoknak az eszközöknek a mibenléte is, és fontosak azok a brüsszeli tárgyalások is, amelyeket Magyarország folytat, hiszen láthatóan Brüsszelben igyekeznek felpörgetni ezeket az eseményeket. Bízzunk abban, és támogassuk abban a magyar kormányt, hogy Brüsszelben is jó eszközöket javasoljon az Uniónak. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me