IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Napirend utáni felszólalásban az ADHD-érintett fiatalok problémájára szeretném felhívni a figyelmet. Az ADHD, vagyis a figyelemzavaros hiperaktivitás a becslések szerint húszból egy gyermeket és serdülőt érint egész Európában, de a tünetek félreértése miatt sok esetben nem is kerül diagnosztizálásra a rendellenesség, és így egyáltalán nem is kezelik azt.
Nem túlzás azt állítani, hogy a figyelemzavaros hiperaktivitás az egyik leginkább félreértett és visszautasított mentális egészségi rendellenesség. Az időben nem felismert vagy az egyáltalán nem kezelt ADHD komoly kihatással lehet az érintettek felnőtt-korára is. A folyamatos tanulási nehézségek, akár iskolaváltások előrevetítik a sikertelen munkaerőpiaci karriert, a későbbi álláskeresési és munkahelyi kudarcokat. Előrevetítik a magánéleti problémákat. Beszélnünk kell a fiatalkorúakkal kapcsolatos kriminális következményekről is. Nem ritka, hogy a keze-letlen betegség miatt a fiatalok később egyáltalán nem tudnak beilleszkedni a társadalomba, tartós támogatásra szorulnak.
Mindez nemcsak az egyének, hanem az egész társadalom számára is komoly kudarcokkal és akár milliárdokban mérhető kiadásokkal is járhat. Az ADHD-val foglalkozó magyarországi alapítvány számítása szerint ezek a költségek éves szinten a 33 milliárd forintot is meghaladják. Mindez megelőzhető, ha mielőbb felismerik a rendellenességeket, és mielőbb megfelelő kezelést kapnak az érintettek. Komplex pedagógiai, gyógypedagógiai, orvosi ellátásra és szociális segítségnyújtásra lenne szükség. Nem elég az ADHD-s gyerekekkel foglalkozni, az egész családjuk számára kell megoldásokat kínálni, hiszen például a gyermek beiskoláztatása, terápiára kísérése komoly nehézséget jelent.
A szakemberek, civilek régóta kopogtatnak a kormányzatok ajtaján, hogy előrelépés történjen a figyelemzavaros hiperaktivitással érintett fiatalok ügyében. Eddig sajnos kevés kézzelfogható eredmény született, a kormányok nem foglalkoznak a problémával olyan mértékben, ahogy ezt komolyan kellene venni. A javaslatok a pedagógus- és szakember-képzés megújításából kiindulva, az oktatás és azon belül a speciális nevelés finanszírozásán át egészen a szociális intézményrendszer együttműködéséig széles beavatkozási területeket fognak át.
Tisztelt Ház! Az ADHD-érintett gyermekek problémájának mielőbbi felismerése és a hatékony komplex kezelés folyamatos biztosítása mindannyiunk érdeke. Talán ma már eljutottunk odáig, hogy a kormány is úgy gondolja, bizonyos mértékben meg kell újítani a magyar iskolarendszert. A magyar oktatás megújításának az is fokmérője, hogy a speciális nevelési igényű gyerekeket hogyan kezeli, mennyire teremt esélyt és lehetőséget az ő számukra is. Az LMP reméli, hogy a hatalmi és politikai érdekeket sem mellőző kormányzati átalakítások mielőbb figyelemmel lesznek azokra is, akiknek a legnagyobb segítségre van szükségük. A napi oktatáspolitikai ügyek a KLIK megszűnéséről, átalakításáról, a pedagógusok és diákok terheinek csökkentéséről vagy éppen a tanfelügyeleti-minősítési rendszer megváltozásáról szólnak.
Az oktatási rendszerünk működési válságát mielőbb kezelni kell, de a beavatkozás nem állhat meg itt. Egészen mélyreható átalakításokra van szükség ahhoz, hogy a magyar oktatás valóban befogadja az ADHD-s gyerekeket is, és a társadalmi felemelkedés lehetőségét az ő számukra is biztosítsa. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me