MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Látom, államtitkár úrnak is sikerült bent maradnia, így bízom benne, hogy talán választ is kaphatok a végén. A legfrissebb számokból indulnék ki, hiszen ezek kristálytisztán mutatják azt, hogy a kormánynak egyébként köszönőviszonyban nincs a vidékfejlesztési és mezőgazdasági politikája azzal, amit szavakban hirdet. A 2015-ös adatokat még nem hallhattuk itt, a Ház falai között, amelyek az agrártámogatásokról szólnak. A legtöbb támogatást egyébként meglepő módon még az MSZP-hez köthető Leisztinger Tamás cégei vitték el, de hát Mészáros Lőrinc is erősen jön föl, bár azért a legnagyobbak közé még nem került be.
Itt ugye, arról van szó, hogy 771 milliárd forintnyi agrártámogatást fizetett ki a magyar állam, ennek durván 80 százaléka, tehát több mint 600 milliárd forint uniós forrás, a támogatásoknak pedig durván 40 százaléka, 38,7 százaléka területalapú támogatásként lett kifizetve. Ennek a 771 milliárdnak viszont a nagy része egy nagyon-nagyon szűk körnél, nagyon kevés embernél landolt. Hiába vezették be 2015-ben az új szabályokat, amire azt ígérték, hogy most aztán majd megváltozik a trend, és végre valóban a helyben élő családi gazdálkodók kapják a források nagy részét, semmin nem változtatott. Sőt, bizonyos tekintetben még romlott is a helyzet. Erre érdemi választ még senkitől ne kaphattak a magyar emberek, illetve a kisemmizett 90 százalék, hogy miként képzelhető el az egy olyan kormánynál, amelyik állítólag a kis- és közepes gazdaságokat támogatja, hogy a támogatások 76 százaléka, azaz 587 milliárd forint a támogatottak felső 10 százalékához érkezett.
Ez olyan brutális aránytalanság, amit a legszörnyűbb vidékellenes MSZP-SZDSZ-kormányok idején sem közelítettünk meg. Tehát szó nincs arról, hogy bármi érdemi változás lett volna, kizárólag a tőkeérdekek irányába történt még némi elmozdulás. De hát erről már nem szokott a kormány olyan őszintén és nyíltan beszélni. Ugyan az látszik, hogy Leisztinger Tamásnak talán az utolsó nagy éve lehet, hiszen Garancsi István Fideszközeli üzletember szerezte meg a korábban, illetve jelenleg is bérelt, csak korábban állami tulajdonban lévő földterületeit, sőt, ahogy kiderült a hírekből, cégeibe is egyre inkább a Fideszközeli üzletember szivárog be és szerez mind nagyobb befolyást. Így ez lehetne, mondjuk, egy örömteli hír is, ha azt mondanánk, hogy egy ilyen komoly tőkeérdekeltség visszaszorul. De sajnos nem az történik, hogy ez az összeg mind a földek, mind a támogatások tekintetében átcsoportosulna a magyar gazdákhoz, hanem jól látható, hogy a már említett Garancsi István üzletember köréhez csoportosul át, tehát egy olyanfajta átrendeződésnek vagyunk szem- és fültanúi itt a mindennapokban, ami egyáltalán nem a családi gazdálkodók érdekét szolgálja.
(14.40)
Csányi Sándor érdekeltségei 4,5 milliárdot kaszáltak, és akkor ebben még benne sincsen a KITE Zrt., amit nemrégiben szerzett meg, ez jövőre már minden bizonnyal jól fog látszani az ő bevételein is.
Ahogy említettem, Mészáros Lőrinc még nem a legnagyobbak között van számon tartva, de a miniszterelnök kutyavigyázója nagyon szépen lépked föl ezen a ranglétrán, hiszen Mészáros Lőrinc 65 százalékkal növelte agrárbevételeit, és ebben még benne sincs az az iszonyat mennyiségű állami föld, amit az idén szereztettek meg vele mintegy 2 milliárd forintért. Tudom, persze, ezt részben családja vásárolta meg, és mivel a Jobbik javaslatát elutasították, és nincs ma Magyarországon családi összeszámíthatóság, és papíron semmi köze nincsen a rokonoknak hozzá, ilyen módon biztos nem lenne illendő ezt idesorolnom, de engedje meg, hogy azt tegyem. Így jó esélye van az úriembernek, hogy jövőre már ő is a legnagyobbak között lehet számon tartva.
Mindezek tények, államtitkár úr, ezek a száraz tények, amelyek azt mutatják, hogy önök egy olyan országot teremtettek, a kommunikációjukkal szemben, ahol bizony szó nincs arról, hogy a helyben élő gazdálkodókat segítenék. Miként lehetséges az, hogy amit támogatásnak hívunk, amit közpénznek hívunk, aminek az lenne a feladata, hogy a közjót szolgálja, elősegítse azt, hogy azok, akiknek egyébként piaci körülmények között nehezebb versenybe szállniuk vagy birtokméret, vagy egyéb okok hiányában, hogy őket megpróbáljuk felhozni a térképre, és egyfajta, mondjuk, szövetkezeti rendszeren keresztül, európai modellben gondolkodva egy versenyképes, ugyanakkor a minőségi vidéki élet szempontjait figyelembe vevő mezőgazdaságot és vidéket hozzunk létre? Hogy lehet, hogy ezeket önök tervekben elmondták, a gyakorlatban mégis ezek a brutális számok látszanak, ahol a támogatások 76 százalékát a felső 10 százalék szerzi meg az önök döntése értelmében? Erre várok érdemi válaszokat. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me