NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Tisztelt Államtitkár Úr! A családi otthonteremtési kedvezmény bővítését szokta szorgalmazni a Jobbik, ennek eredménye például az egyetemistákra és pályakezdőkre való kiterjesztése a CSOK-nak, ezt indítványozó írásbeli kérdéseink után.
Most azonban bizonyos szigorításokat is szorgalmaznom kell. A CSOK jelenleg akkor igényelhető a kormányrendelet szerint, ha az igénylő és házastársa büntetőjogi felelősségét a bíróság nem állapította meg. Ez az igénylőre és vele együtt házastársára nézve előírásra kerülő, konjunktív feltétel azt jelenti, hogy a kedvezményből a család csak akkor kerül kizárásra, ha az igénylő és a házastársa elítélése is bekövetkezett, tehát amennyiben csak az egyikük volt büntetve, akár emberölésért, a kedvezmény igénybe vehető. Bizonyára nem ez volt a szándékuk, csak egy jogalkotói hiba ez, hogy a „vagy” szó helyett „és"-t írtak, mégis leszavazták a Jobbik ezt orvosolni szándékozó határozati javaslatát, ezért kérem, tegyék magukévá javaslatunkat.
Másrészt: az otthonteremtés állami támogatásának a magyar családi otthonok megteremtését kell szolgálnia, és nem a migránsként érkező, majd később esetleg valamilyen, hazánkban maradásra jogosító státuszt megszerző idegenekét. Így a bevándorolt, letelepedett, menekült és oltalmazott, tehát magyar állampolgársággal nem rendelkező személyek részére a CSOK felvételét nem tenné lehetővé a Jobbik, erre uniós előírás, elvárás sincsen. Miért írták hát bele őket a kormányrendeletbe?
Harmadrészt pedig: a CSOK igénybevételének legyen feltétele az, hogy mind az igénylő, mind a házastársa biztosított legyen. Ennek körében biztosítási jogviszonyként kerüljön elfogadásra a csecsemőgondozási díjban, a gyermekgondozási díjban, továbbá a gyermeknevelési támogatásban részesülés is. A Jobbik szerint nem elegendő, ha csak az egyik szülőnek van társadalombiztosítása. Lehet persze hozni egyedi eseteket, ellentétes példákat, de általános szabályként ez volna a helyesebb.
Államtitkár úr, meddig vehetik tehát igénybe a CSOK-ot gyilkosok, menekültek és munkakerülők? Tisztelettel várom kormányzati önfényezéstől mentes, a három problémára fókuszáló válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me