DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Kormány! Tisztelt Országgyűlés! Most arról az eredetileg Százhalombattára beígért hulladékgumi-feldolgozóról lesz szó, amelyet most éppen Kaposvárra próbálnak rátukmálni. Láthatóan egy olyan helyzetről van szó, amely egyáltalán nem találkozik az ottani lakosság véleményével.
Azt látjuk, hogy magának a gumifeldolgozónak a története is nagyon érdekes. Ezt egyszer már az Orbán-kormány kiemelt beruházássá nyilvánította, az állami Eximbanktól pedig kapott egy szép kis hitelígérvényt, amely legalább annyira értelmetlen, mint ha az OTP telek és építési engedély nélkül adna hitelt házépítésre. Ugyanis a mai napig nem tudják el-passzintani hova ezt a létesítményt, és egyáltalán nem csodálkozom rajta. Tudni kell, hogy egyrészt az egy dolog, hogy sokmilliárdos állami hitel van rajta, de azt is látni kell, hogy itt nagyon súlyos kérdéseket feszegetnek, környezeti és egészségügyi kockázatai vannak ennek a feldolgozónak.
Tudni kell azt, hogy ha a gumiabroncsokat így kezelik, akkor kiszámíthatatlan összetételű szénhidrogének keletkeznek, és nagyjából a bevitt tömeg harmada salak formájában kerül ki az üzemből. Nem véletlen, hogy ilyen pirolizáló üzemeket sehol Európában nem sikerült eddig a környezetvédelmi előírások maradéktalan betartása mellett gazdaságosan üzemeltetni.
Azon túl is igazuk van a kaposváriaknak, hogy nem akarnak egy ilyet a saját házuk tájára, mert egyáltalán egy teljesen felesleges beruházásról van szó. Az üzem évente 30 ezer tonna gumihulladékot éget-ne el. Magyarországon évente összesen 40 ezer tonna gumihulladék keletkezik. Egyébként ez a mennyiség a Debreceni Egyetem tanulmányai szerint közel száz százalékban hasznosul. Ráadásul az országban 60-70 ezer tonnányi gumifeldolgozó kapacitás van, vagyis új feldolgozó létesítményekre egyáltalán nincs szükség. Egy esetben lehet szükség: ha az Orbán-kormány rá akar állni a hulladékgumi importjára, ami, azt gondolom, több mint felháborító lenne, és egyenértékű lenne azzal, hogy Magyarország akkor feladta az Európai Közösséghez való csatlakozást ebben a formában. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Azt gondolom, hogy alapvető kérdésekre kell most válaszolniuk úgy a kaposváriak, mint mások számára. (Az elnök ismét csenget.) Egyrészt, kérem, mondja meg államtitkár úr, hogy milyen hulladékot fog hasznosítani a tervezett üzem, és kívánnak-e hulladékot importálni. És egyáltalán, miért nem (Az elnök ismét csenget.) egy gazdaságosabb feldolgozási formát választanak?

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me