DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Nagyon figyeltem itt a nagy bombasztikus ellenérvére, amiben ön azt mondta, hogy a ’14-ben elfogadott programunkban, ön azt mondta, hogy az elmúlt években valósultak meg az egészségügyi fejlesztések, ezért azok az ön logikája szerint már nem a Fidesz-KDNP-kormány időszakára tehetők. Tehát ’14-ben a Fidesz-KDNP volt kormányon, meg az azt megelőző négy évben, meg az azóta eltelt két esztendőben is. Úgyhogy köszönöm szépen, hogy megerősítette azt, amit napirend előtt mondtam.
Engedje meg, hogy a várólista-csökkentési programról is szóljak. Az MSZP-SZDSZ-kormányban még annyi bátorság se volt, hogy egy egységes várólista-nyilvántartási rendszert létrehozzon. A várólistákat ugyan jogszabállyal bevezették, de ezek nyilvántartását nem tették meg, hogy ne is látszódhasson az, hogy pontosan hány ember szerepel ezeken a várólistákon. Milyen pluszforrásokat adtunk erre 2013 óta? 2013-ban 786,5 millió forintot, 2014-ben nyáron 431 millió forintot, év végén 1 milliárd forintot, tavaly pedig 5 milliárd forintot. A 2016. évben szintén további 5 milliárd forinttal folytatjuk a várólista-csökkentést, ez összességében 12,2 milliárd forintnyi pluszforrást jelentett a kórházak számára.
Hogy miként zajlottak ezek a műtétek, ezt ön is láthatta, olvashatta a Kórházszövetség honlapján, egyes kórházak honlapján is megjelent tavaly év végén, hogy hol vannak még szabad lehetőségek, ha valaki a hozzá közelebb eső kórházban nem tudta elvégeztetni a műtétjét, akkor hol tud még ilyen műtétre bejelentkezni. Ritka volt az ilyen, hogy az ország más részéről is hívták szinte magukhoz a betegeket a kórházak, hogy minél hamarabb elvégezhessék a műtétet.
A szürkehályog-műtétek voltak a leggyakoribbak, 54 százalékban, tehát több mint felében szürke-hályog-műtéteket végeztek el, a második legtöbbet elvégzett műtét pedig a csípő- és térdprotézisműtét volt, ez 38 százaléka volt az összesnek. Ezeknek köszönhetően a 77 ezres várólisták 34 ezerre zsugorodtak, és a következő évi költségvetésben lesz forrás arra, hogy tovább zsugorodjanak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me