DR. STAUDT GÁBOR

Full text search

DR. STAUDT GÁBOR
DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Jómagam sem szeretném az általános vitát újra lefolytatni, lévén, hogy megvolt mindenkinek a lehetősége, hogy ezt megtegye. Azért a helyzetet nem látom olyan szörnyűnek, hogy mondjuk, a Gyurcsány-kormányhoz kellene hasonlítani. Tudom, hogy nem is egy túl erős viszonyítási alap a Gyurcsány-kormány tevékenysége, de azt érzékelem, és ez az egyeztetésen kiderült, hogy nyilván ezek a kisposták nagyon alacsony kihasználtságúak. Ez nyilvánvaló tény, ezt nehéz vitatni. Ettől függetlenül a postai szolgáltatás fenntartása fontos és pont a Gyurcsány-kormánynak nem volt, aki talán a mobilpostákkal meg hasonló megoldásokkal próbálta ezt a helyzetet nem megoldani, hanem sok esetben az ott élő emberek számára elfogadhatatlanul kezelni; vagy olyan megoldásokat találni, ami az emberek számára nyilvánvalóan egy bizonytalanságot okozott.
Ez a megoldás talán nem megy el addig, sőt biztos, hogy nem megy el addig. Amit viszont hiányolunk, és ezt elmondtam a bizottságban is, hogy szerettük volna azokat a számításokat pontosan látni, szerettük volna, ha a törvényi felhatalmazás előtt láthatjuk azt, hogy pontosan hány helyen fog ez megvalósulni. Tehát hol megy a posta… - és most a jogi érvekbe, amit Tóth Bertalan elmondott, azért nem mennék bele, mert törvénymódosítással ezek kiküszöbölhetőek, nyilván ez egy kodifikációs előkészítés fázisa, hogy melyik törvényt kell módosítani. De a lényeg az, hogy nagyon kíváncsi lettem volna jómagam, mielőtt egy biankó csekket aláírunk, hogy mely esetekben megy a posta a takarékszövetkezetbe, mely esetben fordítva, tehát hogy adott esetben a takarékszövetkezet is mehet-e a postára, lesz-e ilyen vagy olyan település, ahol ez valósul meg. Bizonyára ezt sem zárhatjuk ki.
És ami ennél is fontosabb, mert az egyik fele, amiről szó eshet, és amit garantálni kell, hogy azok az emberek, bár lehet, hogy kisebb létszámban, akik egy csekket, egy levelet, egy postai küldeményt feladnának, lehet, hogy a kisebb településeken ezt kevesebb számban teszik meg, főleg az internet terjedésével és az elektronikus megoldások terjedésével, de természetesen lehetőséget kell rá biztosítani. Ez rendben is van, ezzel mindenki egyetért, hogy valahová el tudjon menni és ezt meg tudja tenni. Egyébként ez pont nem a profitorientált… - vagy hogy így fogalmazzak, ebből profitja a postának, hogy a kistelepüléseken fenntart különböző postahivatalokat, nincsen. Tehát itt a kiszervezés nem a zsíros falatot érinti.
A kiszervezés az EU-tól jött egy kötelezettségként, és ezt egyébként sokszor kritizáltuk is. Arra utalt, hogy liberalizálni kell a postai szolgáltatásokat. A zsíros falat az volt, hogy a nagyvárosokban, Budapesten, megyeszékhelyeken a különböző postai szolgáltatásokat magánúton teljesíteni. Na, az volt az a falat, amire a multicégeknek is fájt a foguk. Valószínűleg ezt még csak részben szerezték meg. Sajnos, az EU liberalizációs politikája abba az irányba hat, hogy a posta nehezen tud versenyképes lenni úgy, hogy kötelező közszolgáltatást is el kell látnia.
De visszatérve, ha már a kispostákról beszélünk, és valami megoldást próbálunk találni, hogy legyen egy olyan hely, ahol ezeket a postai küldeményeket feladhatják az emberek, a csekket befizethetik, ha egy ilyen takarékszövetkezeti kooperációval meg is valósul, akkor egy fontos szempont, ami számunkra ugyanilyen fontos, még nem látjuk biztosítva, hogy pontosan hány embert fognak elküldeni. Megértem azt is, mert az egyeztetésen ez is elhangzott, hogy sok esetben megpróbálják ugyanazokat az embereket, akik a postán dolgoznak, a kibővített szolgáltatás miatt egy takarékszövetkezetnél alkalmazni. Ez is rendben van, ha ez megvalósul.
De a konkrét számok nélkül nyilvánvalóan ellenzékből nem lehet azt mondani, hogy ez a megoldás biztos, hogy jól fog elsülni. Lehet, hogy jó lesz, és mindenki megelégedésére fog megtörténni és úgy a postán ügyet intéző emberek, mint az ott dolgozók esetében lehet, hogy eljutunk oda, hogy különösebb érdeksérelem nem fog megvalósulni. De a másik fele is igaz, hogy megtörténhet az, hogy nem lehet garantálni, hogy adott esetben, mondjuk, azokat a dolgozókat átveszik, mert lehet, hogy a takarékszövetkezetnek már így is kihasználatlan kapacitása volt, és tulajdonképpen új munkaerő felvétele nélkül meg fog tudni oldani.
(19.40)
Arról meg nem is beszélve, hogy itt azért 10 ezer fő alatti településekről beszélünk, tehát nemcsak a kisfalvakról, hanem városokról, és Magyarországon, mondjuk, egy 9800 fős település nem számít kicsinek, tehát az egy közepes méretű település, és emiatt is a bizonytalanságok bizonyos esetben, azt lehet mondani, hogy fennállnak. Természetesen itt most nem térnék ki azokra az egyébként a javaslatban szereplő megoldásokra, amelyek előremutatók, és természetesen az elektronikus ügyintézésnek vagy az elektronikus nyomon követésnek a lehetőségét támogatjuk, és egyébként azt a gondolkodást is, hogy valamit kezdeni kell ezzel a helyzettel, hogy nagyon sok kisposta van, amelynek nagyon alacsony a kihasználtsága, de ezt úgy kellene megoldani, hogy garanciákat láthassunk arra, ahogy elmondtam, hogy az ügyet intéző emberek és a munkavállalók lehetőségei is megmaradnak vagy a legnagyobb számban maradnak meg.
Ezért és ezeket a körülményeket mérlegelve mi tartózkodni fogunk, és hozzáteszem, hogy ebben az esetben valóban, ha ez jogi megoldást igényelt volna, hogy ezt megfordítsuk - mert lehet azt mondani, hogy addig minek elkezdeni gondolkodni, ameddig nincs megoldás, vagy ameddig az Országgyűlés nem bólint rá -, de azt kell mondjam, ha ezt mondjuk, egy határozati javaslat elfogadásával - ez mondjuk, már egy kodifikációs megoldás vagy egy politikai megoldás ebben a tekintetben -, egy határozati javaslat elfogadásával is az Országgyűlés kifejezhette volna a vágyát, hogy mondjuk, ebbe az irányba, bizonyos kritériumok megtartásával egy bizonyos irányba terelné a kormányt, vagy felkérné a kormányt, hogy egy javaslatot dolgozzon ki, és a kormány természetesen ezt a Posta részére feladatként kiadhatja vagy kiadhatta volna, és behozva ezeket a konkrét számokat, nyugodt szívvel tudtunk volna dönteni.
Így sajnos marad a tartózkodás, de nagyon bízunk benne, hogy a megvalósítás során viszont abba az irányba fogunk elmenni, ami itt és az egyeztetéseken elhangzott, ami pozitív és a munkavállalók megtartását és az elérhető posták létrejöttét vagy ezeknek a kooperációknak minden esetben a postáknak vagy a postai szolgáltatás elérhetőségét, vidéki elérhetőségét is megtartja. Nyilván az ellenzéknek az a szerepe, hogy ezt majd ellenőrizze, és bízom benne, hogy ez a munka egyébként sikerülni fog, és a célokat és a vágyakat sikerül a gyakorlatba is átültetni. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me