DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ahogy korábban már elmondtam, nem támogatjuk ezt a burkolt privatizációt, ami folytatódik a Magyar Postánál és a Magyar Posta leányvállalatainál, hiszen kiderült, hogy a Magyar Postán a kártyás szolgáltatások részben a Sallai R. Benedek képviselőtársam által már említett FHB-csoporthoz kerültek.
Spéder Zoltán vezeti ezt a csoportot, a Magyar Posta Befektetési Zrt. fele tulajdona az FHB Invest Kft. tulajdonába került, és erről is nagyon sokat olvashatunk, hogy azok a szolgáltatást igénybe vevők, pénzügyi szolgáltatást igénybe vevő akár vidéki nagymamák, akik bemennek és a saját kis pénzüket a postán helyezik el, legalábbis ők úgy gondolják, hogy a postán helyezik el - pont Lázár János is már többször használta, hogy a postán helyezik el a pénzt -, hát nem a postán helyezik el a pénzt, hanem az FHB-nál nyitnak egy számlát, az FHB pedig a Magyar Posta Befektetési Zrt.-n keresztül vagy a számára kizárólagos forgalmazásként biztosított kincstárjegyet jegyzi le, vagy egy ingatlanalapba teszik ezt a pénzt, amit pedig már a Diófa Ingatlankezelő kezel igen magas kezelési költségért, ami már 100 százalékban a Spéder-féle befektetői csoporthoz tartozik. Nem is tudja, hogy amit a postán betett kis pénzt, abból éppen a Spéder-birodalom milyen luxusingatlanokat vásárol, legutóbb az Infoparkban vásárolt a Telekomtól, vagy különböző nagyon-nagyon értékes és nagyon-nagyon drága ingatlanokat vásárolnak a vidéki nagymama kis befektetéséből igen magas kezelési költségért.
Ha végignézzük a további folyamatokat, a Díjbeszedő Holding Zrt.-nél is megjelent a magántulajdon, ahol nemcsak a díjbeszedéssel foglalkoznak, hanem kintlévőséget kezelnek, faktorálással is foglalkoznak. Például pont ma lesz a záróvitája a hulladékgazdálkodási törvénynek is, ahol ha burkoltan is, de egy bizottsági ülésen már az ezt a törvényt előterjesztő fideszes kormánytag elmondta, hogy valószínűleg a hulladékgazdálkodással kapcsolatos számlázási rendszert is ez a díjbeszedő fogja majd megkapni, és mindenhol majd ő bonyolítja ezeket a tevékenységeket, és ugyancsak az FHB-csoport fog ebből gazdagodni.
Azt szeretném Sallai R. Benedek képviselőtársamnak elmondani, hogy rossz hírem van, mert ez, amit most a kormány csinál, ez nem a liberális gazdaságpolitika, mert a liberális gazdaságpolitikában elméletileg van verseny.
Itt nincs, tehát ez egy tipikusan illiberális gazdaságpolitika, amit a Magyar Postánál megtesznek, mert ezeknél a befektetéseknél az FHB-csoport megjelent, semmilyen versenyeztetés és semmilyen pályáztatás nem történt. Itt részvénypakettek csereberéje, nem tudjuk, milyen értékelés alapján, nem véletlenül fordultam közérdekű adatigényléssel a Posta és leányvállalatai irányában. Szeretném megtudni, hogy ebben az óriási nagy összeborulásban, ebben a stratégiai együttműködésben, amit a Magyar Posta és az FHB kialakít, illetve részben az FHB tulajdonában lévő takarékszövetkezetek kialakítanak, annak ki a nyertese.
A nagy titkolózásban nekem van egy félelmem, hogy itt nem a magyar állami tulajdonban lévő Magyar Posta, aki a nyertese ennek az együttműködésnek, hanem egy magántulajdonú tág gazdasági konglomerátum, ahol valóban feltűnik az FHB-nál, a tőzsdén jegyzett cégnél 9 százalék mértékben egy offshore hátterű tulajdonos. Bizony ott van, és ezzel a társasággal üzletelnek önök, nem nyíltan, és eltitkolják azokat az információkat, amelyek alapján megtudhatnánk, hogy ki jár ezzel jól. Mert aztán elképzelhető, hogy a Magyar Posta jár ezzel jól, a magyar állam jár jól, a szolgáltatást igénybe vevők járnak jól, és tulajdonképpen tényleg az FHB-csoport sokat segít a Magyar Posta pénzügyi tevékenységeinek bonyolításában, de azért élek a gyanúperrel, például a Magyar Nemzeti Banknál, amik kiderültek itt hosszas pereskedés után, hogy nem erről van szó. Most ott tartunk, hogy önök ki akarják szervezni a postai szolgáltatást is a takarékoknak, amiben ugyancsak az FHB-csoport feltűnik, mert azt gondolom, hogy azon a kistelepülésen, ahol van egy posta és van egy takarékszövetkezet, ott valószínűleg a takarékszövetkezetnek sem teljesen jó a kihasználtsága.
Nagyon kíváncsi lettem volna, mondjuk, egy ilyen előterjesztésnél, ha nemcsak a postahivatalok kihasználtságáról adnak adatokat, hogy napi öt küldeményt adnak fel, hanem arra is kíváncsi lettem volna, hogy azon a kistelepülésen a takarékszövetkezetbe hányan teszik be a lábukat naponta, és hányan veszik igénybe a takarékszövetkezeti szolgáltatásokat, mert akkor össze lehetett volna hasonlítani. Ha most egy magánérdekű cég megkapja ezt a lehetőséget, tulajdonképpen ezzel a kormányzat a takarékszövetkezeteknek segít, mert náluk fog megnövekedni a forgalom, hiszen nemcsak befektetési céllal mennek a takarékszövetkezetbe, vagy számlavezetés vagy ilyen ügyekben, hanem a postai szolgáltatásokat is ott veszik majd igénybe.
Nem beszélve arról, hogy nemegyszer hallhattuk államtitkár asszonytól azt, hogy a nagy nemzeti közműszolgáltatók ügyintéző központjai vagy akár számlafizetést segítő központjai a Magyar Postánál jelennek majd meg. Itt, ezeken a településeken már megint csak láthatjuk, hogy például a Főgáznak lesz a takarékszövetkezetnél ügyfélközpontja, és ma már megint nem arról beszélünk, hogy itt az önök által folytatott államosításnak az a célja, hogy a magyar állam felügyelje ezeket a területeket.
Láthatjuk, hogy önök által kiválasztott kiváltságosoknak, Fideszközeli pénzembereknek megengedik, hogy odaférjenek ezekhez a nagy állami cégekhez, együttműködéseket kössenek a díjbeszedés oldalán vagy a különböző postai pénzügyi szolgáltatásoknál.
Ez az, ez már nem liberális, ez az illiberális gazdaságpolitika, amelyet önök folytatnak, tulajdonképpen egy államosításba burkolt privatizáció, ami itt történik. Ehhez természetesen nem fogjuk adni a nevünket, és kíváncsian várom államtitkár asszony válaszát arra a felvetésre, hogy ez a jogszabály nem alkalmas arra, hogy a pénzintézetek postai szolgáltatást nyújthassanak a hitelintézeti törvény alapján. Köszönöm szépen.
(19.50)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me