SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Egyáltalán nem szimpatikus ez a jogszabály-módosító indítvány, hiszen gyakorlatilag folytatja azt a faluromboló tevékenységet, amit a Gyurcsány-kormány megkezdett. Önök a Fidesz soraiban nagyon sokat küzdöttek azért, hogy a Gyurcsány-kormány idején, amikor az akkori miniszterelnök egyik ideológusa azt mondta, hogy a falu egy középkori maradvány, nem kell megőrizni, hogy ilyen szavakat nem szabad mondani, és nem szabad közszolgáltatásokat elvinni. Ehhez képest most önök a közszolgáltatást átadják egy vállalkozónak, hogy csinálja az.
Hát, kérem szépen, ez az a liberális gazdaságpolitika, ami ellen önök állítólag küzdenek. Kiadják vállalkozónak a közszolgáltatást. Mi jön még? A rendőrséget majd esetleg vállalkozóknak adják át vagy bármilyen cégnek? Mi következik még? Ez az egész elfogadható lenne, ha azt mondanák, hogy bármilyen közszolgáltatást megpróbálnak összeszervezni. Elfogadható lenne, ha azt mondanák, hogy a kistelepülések állampolgárai önöknek ugyanúgy fontosak, mint a városok vagy a főváros állampolgárai, ezért meg akarják őrizni ezeket átszervezéssel. De most gyakorlatilag arról van szó, hogy van az FHB, amelynek mindenféle panamai hátterű offshore-tulajdonosi háttere van, ott van ez a Spéder Zoltán nevezetű üzletember, akivel most valamiért barátságba keveredtek, és gyakorlatilag azt csinálják, hogy átadják a postai szolgáltatások hasznát ennek az önök számára kedves üzletembernek.
Na most, Vas képviselőtársam azt mondta, hogy nem fog hátrányt okozni az ott élő embereknek. Én ezt elhiszem, hogy feltétlenül nem lesz hátrány, de abban biztos vagyok, hogy egy üzletembernek viszont előny lesz ez, hiszen gyakorlatilag olyan alapszolgáltatást adnak át vállalkozónak, ami ellen önök mindig is küzdöttek. Amikor az MSZP azt mondta, hogy az oktatásban vagy esetleg az egészségügyben meg kellene fontolni a lehetőségét az ilyennek, akkor itt kiabáltak a parlamentben, hogy ez szóba se kerülhet. Most pedig egy közszolgáltatás tekintetében kiadják egy bizniszszektorba tartozó forprofit cégnek a közszolgáltatás egyik alapját, a postai szolgáltatásokat, amelyek legtöbbjének egy kis faluban százévesnél jóval nagyobb hagyománya lehet, hogy ezeket a szolgáltatásokat el tudta látni.
Kérem szépen, ez az a falurombolás, amit Gyurcsányék megkezdtek és önök folytatnak. Elviszik a közszolgáltatást a településről, beszervezik bankba, bankba küldik az embereket. MSZP-s képviselőtársammal teljes mértékben egyetértve azt mondom, ő ugye, azt mondta a felszólalásában, hogy miért ne lehetne a pénzügyi szolgáltatásokat bevinni a postahivatalokba, hiszen erre is volt már precedens vagy próbálkozás, ugyanígy felvetődik, hogy miért ne lehetne több közszolgáltatást összevonni, miért ne lehetne ezeket a közfoglalkoztatással kapcsolatos állásokat megtartani.
Ha jól láttam a sajtóértesüléseket, nagyjából ezer munkahelyet jelent ez a magyar vidéken, amelyek most ezek kapcsán megszűnhetnek. Nyilvánvalóan ez nem kell hogy önöknek fontos legyen, és megértem azt, hogy gazdasági szempontból kell önöknek mérlegelni. De nem! Tulajdonképpen meggondoltam, nem értem meg. Miért érteném meg, hogy ha közszolgáltatást kell fenntartani, miért nem fontos önöknek az az állampolgár, aki ilyen kistelepüléseken él, és lehet, hogy a postai szolgáltatások fenntartása fontos mindennapi tevékenységének része, szüksége van erre?
Ebből adódóan azt hiszem, nem nagyon van olyan változata ennek az előterjesztésnek, amit lehetne támogatni, hiszen azt a fajta falurombolást, amit folytatnak, és ami minden más tekintetben is megnyilvánul, akár a termőföld-politikától az agrártámogatási rendszereken át a pályázati források kiosztásának rendszeréig, ez az, amit nem lenne szabad engedni. Nyilvánvalóan, ha azt mondják, hogy megint van egy oligarcha cimbora, akinek ki kell játszani a közszolgáltatást, és ez a cél, akkor nyilván lehet egyenesen beszélni erről, hogy önök valahová tartoznak ilyen jellegű szolgáltatások átadásával. De összességében ezt ne állítsák be úgy, mintha az államnak jól lenne, ne állítsák be úgy, mintha ez közcélt szolgálna. Erről szó nincs.
Önök egy üzleti hátteret biztosító vállalkozást akarnak előtérbe helyezni. Azt akarják, hogy közszolgáltatásokat lásson el egy forprofit cég. Ez nem nagyon szolgálja semmilyen formában a vidéki emberek, kistelepülési emberek érdekeit. Véleményem szerint ezt a javaslatot csak visszavonásra lehet javasolni, támogatni semmiképpen nem. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me