DR. VAS IMRE

Full text search

DR. VAS IMRE
DR. VAS IMRE (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A törvény a védelmi és biztonsági célú beszerzések szabályozását a korábbi kormányrendeleti szintről törvényi szintre utalta vagy utalja elfogadása esetén, azért, mert az Európai Unió védelmi beszerzési irányelve a klasszikus közbeszerzésektől elválasztva, azok irányelvi szabályozásától függetlenül határozza meg a védelmi és biztonsági terület beszerzéseinek szabályozását. Ennek megfelelően a védelmi irányelvet a közbeszerzési törvénnyel azonos szintű törvényi szabályozásként ülteti át a magyar jogrendszerbe, így önálló törvényi szabályozási területet alkotunk a törvényjavaslat elfogadása esetén.
Az Európai Unió védelmi irányelve kialakításakor a tagállamok megállapodtak abban, hogy a jövőben törekednek a honvédelmi felszerelések európai piacának fokozatos kialakítására. Ez a fajta együttműködés nélkülözhetetlen az európai védelmi, technológiai és ipari bázis megerősödéséhez, valamint az európai biztonsági és védelempolitika megvalósulásához szükséges katonai kapacitások kifejtéséhez.
A honvédelmi felszerelések piacának megteremtése megfelelő jogszabályi keretek kialakításán keresztül valósítható meg. A beszerzések területén e célkitűzések érdekében össze kell hangolni a tagállamok biztonsági érdekeinek és a szerződésből adódó kötelezettségeinek egyaránt eleget tevő beszerzési eljárásokat. Ennek a követelménynek tesz eleget a törvényjavaslat. Kérem, szavazatukkal támogassák a javaslat elfogadását.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me