VARGHA TAMÁS

Full text search

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. E késői órán csak a rend és a jegyzőkönyv kedvéért néhány gondolat. Szeretném még egyszer (Novák Előd: Mi már nem is számítunk?) itt most is hangsúlyozni, hogy nem lehet vita tárgya az, hogy egy nemzetnek joga van önmagát megvédeni, erre az önvédelemre fel kell készülnie, és ezt a felkészülést többek között a védelmi eszközök beszerzésével lehet és kell garantálni. Ezért fekszik előttünk ez a törvény, amely megfelel az európai uniós irányelveknek.
Az ellenzéki oldalról elhangzott a viták során, hogy elkésett a kormány ezzel a törvényjavaslattal, mert 2011-ig kellett volna átültetni az európai uniós irányelveket. Ezt meg is tette akkor a kormány, tehát megfelelt az előírásoknak, 2011. augusztus 21-ig, de ezt akkor meg is tehette és meg is tette, hogy kormányrendelet kiadásával oldja meg. 2015-ben az Országgyűlés által elfogadott törvény írta elő, hogy törvényi szinten kell a védelmi beszerzéseket szabályozni. Ez ebben a törvényben meg is történik most.
(20.40)
A részletes vita során beérkezett ellenzéki javaslatok közül a Jobbik képviselői által javasolt módosítást a kormányoldal megfontolta, és bár magát a javaslatot kodifikációs formai hibák miatt nem tudta, de az illetékes bizottság, a Honvédelmi és rendészeti bizottság - ahogy képviselő úr is említette - tartalmi-lag is pontosított megfogalmazásával azt a szövegtervezeten átvezette. Így eleget teszünk az európai uniós irányelveknek, és 2016-ban megvalósul a végrehajtás, amelyet az Európai Bizottság majd felülvizsgál, megtörténhet ez a felülvizsgálat, és eleget tettünk az Európai Bizottság előírásának.
Kérem, hogy támogassák képviselőtársaim ennek a törvénynek az elfogadását, hiszen a rendelkezései az Európai Unió irányelveihez, védelmi irányelveihez illeszkednek, és a védelmi beszerzéseken keresztül garantálják nemzetünk biztonságát. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me