DR. GALAMBOS DÉNES,

Full text search

DR. GALAMBOS DÉNES,
DR. GALAMBOS DÉNES, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Tájékoztatom az Országgyűlést, hogy 2016. április 21-én a Törvényalkotási bizottság a Házszabály 46. §-a alapján megtárgyalta az állami projektértékelői jogviszonyról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/10092. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 23 igennel, ellenszavazat nélkül, tehát egyhangúlag összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
Az összegző módosító javaslat tartalmazza egyrészről az Országgyűlés Európai uniós ügyek bizottsága módosító javaslatát, másrészről a Törvényalkotási bizottság saját, pontosításokra irányuló indítványát is.
Az átláthatóság a kulcs, ezt ismerte fel a kormány már az előző ciklusban, és a jelenlegi törvényjavaslat is ennek a szolgálatában áll. Ez a tézis mindenképpen fontos arra az időszakra, amikor az NFÜ kezeléséből átkerültek a projektértékelések a Miniszterelnökségre. Ezt is hozzá kell tennem az értékeléshez.
Éppen ezért egy olyan szakértői névsor létrehozására tett javaslatot a kormány, amelyben az összes értékelő megismerhető, és rajtuk a döntéseik számonkérhetőek is lesznek. A javaslat véleményem szerint növelni fogja az objektivitást az értékelési rendszerben.
(18.50)
A benyújtott törvényjavaslat célja, hogy egyértelmű falat képezzen a projektmenedzsment és a pályáztatásban és a pályázatírásban részt vevő cégek, valamint a projektet értékelő emberek közé. A kiszervezett értékelést a törvényjavaslat nemcsak hogy megszüntetni, hanem azt csak az állami körön belül foglalkoztatottak esetében teszi lehetővé.
A parlamenti vita során elhangzott érveit a Jobbiknak is, illetve az MSZP-nek is figyelembe vette a kormány akkor, amikor kezdeményezte azt a módosítást, hogy ott, ahol nem biztos, hogy rendelkezésre áll megfelelő állami szaktudás egy-egy projekt értékelésében - ez egyébként döntően leszűkíthető az innovációs pályázatok körére -, legyen lehetőség igénybe venni az állami projektértékelési rendszerben jogviszonyban nem állók számára is a szakértői tevékenységre való felkérést.
Az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága egyik módosító javaslata ezt a lehetőséget fogalmazta meg, amit a Törvényalkotási bizottság is támogatott. A bizottság egy másik javaslata szintén foglalkozott ezzel a kérdéssel, amelyet Hörcsik Richárd, a bizottság elnöke fog az utánam következő felszólalásában elemezni.
Fontosnak tartom, hogy a T/10092. számú törvényjavaslatot, amely ebben a formájában önök előtt fekszik, a tisztelt Ház az egyes projektek objektív, átlátható és a piaci szereplők érdekeitől független értékelése céljából fogadja el és emelje törvényerőre. A törvényjavaslat hozzájárul ahhoz, hogy biztosított legyen ezáltal az uniós források munkahelyteremtésre, illetve gazdasági növekedést előmozdító beruházásokra való felhasználása.
Amit még hozzá kell tennem, hogy azok a célzott körök, akik számára lehetővé válik a névjegyzékben való részvétel, kellő alkalmassággal rendelkeznek. Köszönöm, hogy meghallgattak. Kérem, támogassák a javaslatot. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me