CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Mivel erről a kérdésről már a nyitóvitában, a TAB-on is lefolytattuk ugyanezeket a köröket, nem láttam értelmét egy újabb vita megnyitásának, tekintettel arra is, hogy még hány törvényjavaslat szerepel önök előtt. Engedjék meg azonban, hogy egy-két gondolat erejéig reagáljak.
Egyrészt a kormánynak van egy nagyon világos programja, méghozzá a családi otthonteremtési kedvezményen keresztül, ami, azt gondoljuk, fiatalok tízezreit juttathatja önálló, saját lakáshoz, otthonhoz, ingatlanhoz.
Ezenkívül az áfakedvezmény az építkezések esetében, a nemzeti otthonteremtési közösségek elindítása mind-mind olyan intézkedés, amelyek az otthonhoz jutást segítik minden társadalmi csoportban. Azonban azt gondoljuk, hogy akkor, ha ezeket a jogszabályokat a vonatkozó bürokratikus terhek csökkentésével nem kapcsoljuk össze, akkor a bürokrácia lehet az akadálya annak, ami ezeket a programokat lényegében ellehetetleníti.
A most önök előtt fekvő módosítás, a TAB-on beérkezett módosító javaslatok, illetve a végszöveg tekintetében, azt gondoljuk, hogy egy egészséges kompromisszum született. Egészséges kompromisszum abban a tekintetben, amely a szabályokat világossá teszi mindenki számára, aki építeni akar. Egészséges kompromisszum abban a tekintetben, hogy ha valaki ettől eltér, akkor a korábbi időszakhoz képest sokkal szűkebb annak a lehetősége, hogy ilyen-olyan szubjektív okokra hivatkozva fönn lehessen tartani ilyen ingatlanokat, amelyek nem felelnek meg a helyi építési szabályoknak.
A tervezői művezetés, ahogy valójában elhangzott, olyan biztosítékot jelent a megrendelő, tehát a családok számára, amely garanciát jelent abban a tekintetben, hogy az, aki ezt a feladatot elvégzi, minden tudással rendelkezik, és pénzügyi-anyagi felelősséget is vállal azért, amilyen munkát kiadott a kezéből. És ha bármilyen anyagi kár éri a családokat abból fakadóan, hogy valami szabálytalanul épült, akkor annak nagyon világos a rendezési helye, hogy annak hol kell koncentrálódnia.
Elmondtam a képviselő úrnak korábban is, most is csak megismételni tudom, és ezen felesleges vitatkozni: nem mondtuk soha azt, hogy szakértőknek az építkezés különböző munkafolyamataiban nem kellene részt venni. Azt mondtuk, hogy igenis Magyarországon annak a sajátosságnak, ami a családi építkezést jelenti, ahol családtagok vagy barátok segítenek egymásnak az építés különböző folyamataiban, ott valóban nem kell minden embernek szakértelemmel rendelkeznie, hanem minden munkafolyamathoz ott kell lennie egy szakértőnek, amely szakértő ezzel a tudással rendelkezik. Ez nem változott az elmúlt időszakban, hiába mondtuk azt el, úgy látom, önök nem fogadták el, ezt én el tudom fogadni.
Az az érvelés, amely szerint ezek az okok az akadályai annak, hogy az MSZP támogassa ezt a törvényjavaslatot, az nem más, mint egy politikai érvelés. Elfogadjuk, hogy a parlamentben a mindenkori ellenzék a mindenkori kormánypárttal szemben így viseltetik, csak akkor azt tekintsük politikai megmozdulásnak, tekintsük politikai reakciónak, ne pedig egy szakmai érvek mögé bújtatott szakmai opponens véleménynek.
Egy kérdés van, amit a TAB támogatott, azonban a kormányzat mégis megfontolásra javasol, ez pedig a kötelező, a helyi építési szabályzatban szereplő minimális zöldterület nagyságára vonatkozik. Azt gondoljuk, hogy Magyarországon aki építkezik, az felelősen tud gondolkodni, és megvan az a szépérzéke, hogy szívesebben él zöld környezetben, mint betondzsungelben. Olyan szabályokat érdemes ebbe a keretrendszerbe beemelni, olyan szabályokat és olyan elvárásokat érdemes támasztani, amit nemcsak az ellenőrzés során tud az építési hatóság ellenőrizni, hanem aminek meg tud győződni a fenntartásáról is.
Annak nem látjuk túl sok értelmét, hogy a zöldterületek meglétét ellenőrizzük, amit egy két órára kibérelt gyepszőnyeggel tudnak biztosítani, utána pedig ezeket a gyepszőnyegeket felszedik, és egy betondzsungellel találkozunk. Tehát mi azt javasoljuk, hogy ez a szabályozás ne kerüljön elfogadásra, mert semmilyen garanciát nem jelent arra vonatkozóan, hogy életvitelszerűen vagy hosszú távon ez a zöldterület megmarad.
És igen, képviselő úr, egy módosítását látják itt egy törvénynek, ami azt gondolom, nem példa nélküli. A kormánynak mindenkor kötelessége az adott helyzethez igazítani ezeket a törvényi szabályozásokat, és fognak még találkozni adott esetben még az idei évben olyan módosító javaslatokkal, amelyek jobbá tehetik az építésügyi szabályozást annak érdekében, hogy egy, az országos építési szabályokat betartó, de bürokratikus akadályokat teljes egészében lebontó építési szabályozással találkozzanak.
Megértem, hogy kényelmesebb lenne mindent így, előre látni. Nem tudja egy kormányzat, ahogy az ellenzék sem tudja megmondani, hogy milyen kihívásoknak kell majd megfelelni egy teljesen új szabályozást követően. A puding próbája az evés, ez ki fog derülni menet közben, és ha kell, vissza fogunk hozni javaslatokat módosításra, vagy adott esetben visszahozhatnak önök is, és ha mi azt látjuk, hogy ez valóban a családok építkezését támogathatja, a bürokratikus akadályokat csökkenti, akkor azt a kormány támogatni fogja.
Elnök úr, köszönöm szépen a lehetőséget, és azt kérem az Országgyűléstől, hogy támogassák a törvényjavaslat elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Dr. Bárándy Gergely közbeszól.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me