HADHÁZY SÁNDOR

Full text search

HADHÁZY SÁNDOR
HADHÁZY SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló jogszabály rendkívüli jelentőségű, azt gondolom. Azért mondom ezt, mert lényegében meghatározza lakókörnyezetünk formáját, színeit, hangulatát, levegőjét, zöldjét, magát azt a környezetet, ahol az életünket éljük.
Ha széttekintünk az ország háromezer-kétszázegynéhány településén, akkor igen változatos képet láthatunk. Vannak ékszerek, amelyek vonzzák a tekintetet, vonzzák a kirándulókat, a turistákat. Aki meglátogatja, fölsóhajt, hogy jaj, milyen jó lenne itt élni! És vannak azért olyan települések is, amelyek nagyon elmaradottak, porosak, rendezetlenek, szürkék, fakók, kiégett növényzettel rendelkeznek, és ott igazából nagyon nehéz teljes életet élni, és nagyon nehéz vidámnak maradni. Ezért a mindenkori kormánynak kötelessége és felelőssége, hogy segítse, elősegítse azt a folyamatot, amely a lakókörnyezetünk rendezését, alakítását, védelmét célozza. Ez a szabályozás is végül is ilyen. A korábban rosszul megítélt kérdéseket próbálja most újragondolni és újrafogalmazni, bízva abban, hogy ez a szabályozás megint javítani fogja ezt a lehetőséget.
A szabályozás, a javaslat célja, hogy pontosítsa a már korábban egyszerűsített építési bejelentéssel kapcsolatos szabályokat; itt azért voltak pontatlanságok, hiányosságok. Az építészeti, régészeti, környezeti, tájvédelmi szempontok érvényesítése érdekében a tervezés és az építés a helyi építési szabályzat rendelkezéseinek figyelembevételével történhet. Kormányrendeleti szinten előírásra kerül a tervezői felelősségbiztosítás, ezzel együtt az egyszerűsített bejelentéseknél nő az építészeti-műszaki tervező felelőssége.
Itt kérném, álljunk meg egy szóra! Sajnálatos módon gyakorta előfordult és talán ma is előfordul még az, hogy a megrendelő, az építtető elkészítteti a tervet, amelyet talán nem is gondoltak a tervezővel közösen egészen pontosan végig, és amikor elkezdődik a megvalósítás, akkor még jönnek különféle ötletek, javaslatok, hogy ezt nem így kellene, ezt az ablakot, ezt az ajtót nem úgy kellene, és akkor elkezdődik a módosítgatás, és a végeredmény sokszor azt mutatja, hogy nem is nagyon lehet ráismerni már arra az épületre, a tervvel és az engedéllyel igazából nincs összhangban a megvalósított ház.
Éppen ezért fontos a szakmaiság jelenléte a megvalósítás során, és a tervezőnek - mert kinek másnak - a felelőssége és kötelessége az, hogy figyelemmel kísérje a megvalósítás folyamatát, és az eltéréseket megtiltsa vagy visszarendezze, illetve a megvalósítás szakszerűségét, biztonsági szempontból, statikai szempontból történő korrekt megvalósítását is előmozdítsa. Éppen ezért célszerű előírni a tervezői művezetés folyamatosságát egészen a megvalósításig, illetve ezen túlmenően elképzelhető, hogy azért a tervező is tévedhet, pláne akkor, ha még nincs nagy gyakorlata, és a tervezői felelősségbiztosítás kérdését is föl kell vetni. Ugyanis, ha ilyen típusú tévedések történnek, és vissza kell, mondjuk, bontani az épület egy részét, vagy pótlólagos beruházással kell megerősíteni statikailag, az állékonyságot biztosítani, akkor értelemszerűen valakinek ezt finanszíroznia kell, ezeket a többletkiadásokat, és nagyon gyakran pereskedésbe, csúnya pereskedésbe torkollik az ilyen típusú eset. A beruházás leáll, és igazából nagyon sok esetben ellehetetlenül annak a megvalósítása is.
Nem rejtjük véka alá, hogy nyilvánvaló, hogy ezek a tevékenységek, mármint a tervezői művezetés végigvitele, valamint a felelősségbiztosítás megkötése többletforrást igényel. Ezt azért ki kell mondjuk. Ez a többletforrás a beruházót vagy az építtetőt fogja terhelni, azonban ezzel az állam gondoskodik arról, hogy az valóban szakszerű és korrekt legyen, és a beruházás sikerrel befejeződjön. Emellett természetesen a kormányzat gondoskodik arról is, hogy olyan kiegészítő források álljanak rendelkezésre az építtető számára, gondolok itt például a CSOK-ra vagy a NOK-ra vagy az egyéb támogatási lehetőségekre, például az áfacsökkentés kérdésére, ami bőségesen kompenzálja az ebből a tervezői művezetésből és felelősségbiztosításból származó minimális többletkiadást.
Éppen ezért azt gondolom, hogy a jelenlegi törvényjavaslat, bár nagyon kis módosításokkal, de mégis komoly javulást eredményezhet, éppen ezért tisztelettel javaslom a Háznak, hogy támogassa és fogadja el a javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me