TÓTH CSABA

Full text search

TÓTH CSABA
TÓTH CSABA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosításához kapcsolódó összegző módosító javaslat néhány pontban javítani kívánja a törvényjavaslatot.
Korábban már az általános vitában elmondtuk, hogy a törvény 2015. december 15-ei ülésnapján kivételes eljárásban lefolytatott tárgyalása során a törvény kicsit kapkodva, átgondolatlanul lett elfogadva. Ennek az eredménye az, hogy ezt az elrontott szabályozást rögtön toldozgatni-foldozgatni kell. Az összegző módosító javít néhány pontban ezen az elrontott szabályozáson. Lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak a továbbiakban, hogy a településképi védelemmel kapcsolatos szempontokat jobban tudják majd érvényesíteni. Így talán a 300 négyzetméter alatti építkezéseknél nem azt fog építeni mindenki, amit akar, hanem legalább ezeket a szabályokat jobban figyelembe fogják majd venni.
Fontos, hogy az alapvető szabályok közé bekerült a minimális zöldfelület mértéke, kiegészítették ezzel. Ezzel valahol az eredeti környezetvédelmi szabályokat mellőző javaslatot egy kicsit próbálják igazítani azért a környezetvédelemhez. A zöldfelület mértékének, minimális mértékének a meghatározása egy rendkívül fontos szempont. Ami probléma, az, hogy érdekes módon kívánják szabályozni a házilagos kivitelezés elterjedését, és talán a törvény legnagyobb problémáját, hogy ezt követően az építési szakmunka végzéséhez a továbbiakban nem szükséges szakképessítéssel vagy részszakképesítéssel rendelkező szakember. Ezt úgy kívánják megoldani, hogy bevezetik a kötelező tervezői művezetés intézményét. Ugyanakkor ennek szabályait és díjazását majd kormányrendeletben kívánják szabályozni. Ez a problémát szerintünk nem fogja megoldani.
Ahogy korábban az általános vitában is elmondtuk, ezt a törvényjavaslatot és annak a módosítását ilyen formában nem tudjuk támogatni. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)
(18.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me