BANA TIBOR

Full text search

BANA TIBOR
BANA TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Valljuk, hogy együttélésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet. Ez az idézet az Alaptörvényből való, amelyet 2011-ben fogadtak el, mint ahogy az új munka törvénykönyvét is. Mai interpellációm arról szól, hogy a két törvény mennyire nincs összhangban, mennyire családellenes az új munka törvénykönyve. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Úgy van!)
2009-ben kezdték el bevezetni a hazánkban tevékenykedő nagyobb cégek, gyárak az úgynevezett munkaidőkeretet, természetesen először csak néhány részlegen, hogy teszteljék azt. Ez azt jelentette, hogy ha adott hónapban 8 hétvégi nap volt, 4 szombat, 4 vasárnap, akkor ebből 6 napon, 3 szombat és 3 vasárnap délelőtt, délután, éjszaka kellett munkát végezni. A családellenes munkaidőkeretet a céges lobbinak 2012-ben sikerült törvénybe iktatnia, többek között KDNP-s képviselők javaslatára; innentől kezdve aztán már csak a szakszervezetek erején múlt, hogy hol került bevezetésre ez a foglalkoztatási modell.
Érdemes kiemelni, hogy Ausztriában, Őrvidéken, ahol a szakszervezeti támogatás 70 százalékos, még nem tudtak a szombati napból hétköznapot csinálni, de hazánkban, ahol a jellemző szakszervezeti támogatás 20 százalék körül mozog, már elterjedt ez a foglalkoztatási módszer. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Szégyen!) Az ingyen-hétvégéztetés legnépszerűbb formája 2016-ra több cégnél az 5/2-es modell lett, melynek lényege a szombati munkavégzés egy hétköznapi pihenővel. Ezt a dolgozók elsöprő többsége elutasítja. A lepihentetéses műszakmodellt általában nem egyszerre vezetik be, hanem mindig megvárják, hogy a részlegen elcsituljanak az indulatok, majd jöhet a következő részleg. A cégek vezetői szinte mindig a törvényre hivatkoznak.
Tisztelt Államtitkár Úr! 600 ezerre teszik azok számát, akik elhagyták az országot, többségében képzett fiatal munkaerőről van szó. A kormány szerint ők kalandvágyból mentek el. Mindeközben az önök által meghirdetett „Gyere haza, fiatal!” program annyira sikeres volt, hogy már az alapítója is külföldön dolgozik. A betegséget jobb megelőzni, mint kezelni. Ha a cégek a fiatalok körében csúcsra járatják a munkaidőkeret, a nyugati országok fognak profitálni a jól képzett, jól terhelhető, fiatal magyar munkaerőből, itthon meg készíthetik a törvényt a nyugdíjkorhatár emeléséről, tovább stresszelve a munkavállalót.
Annak a melósnak, aki éjszakás, és bemegy hétfőn, kedden dolgozni, szerdán otthon marad, majd csütörtökön, pénteken, szombaton is éjszakázik, annak a bioritmusát jobban megbolondítani már nem lehet. Azokról már nem is beszélek, akiknek két éjszakás hét jut az adott hónapban - ők vasárnap reggel lefekszenek, majd délben felkelnek azzal, hogy jövő héten lesz egy teljes vasárnapjuk.
Az elmondottakat figyelembe véve látható, hogy a munka törvénykönyve nincs összhangban az Alaptörvénnyel, hiszen nem biztosítja a feltételeket az abban megfogalmazott elvek és a harmonikus családi élet számára. Várom az államtitkár úr érdemi válaszát az alábbi kérdésekre. Mikor lesz végre a munka törvénykönyve is család- és nemzetbarát, mint amilyen állítólag a jelenlegi kormány?
(15.40)
Várhatók-e érdemi egyeztetések a felsorolt problémákkal kapcsolatban a szakszervezetekkel és más érintettekkel? Várom érdemi válaszát, államtitkár úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me