KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Pörögnek a számlagyárak - ezt a mondatot mondta ön. Én arra kérem önt, hogy teljesítse országgyűlési képviselői kötelezettségét, és ha ilyen számlagyárról tud, azonnal tegyen följelentést, mert szeretném elmondani, hogy a nyomozó hatóságok azonnal megindítják az eljárást. Képviselő úr, ha ilyenről tud, az ön szavainak hitelességét aláhúzza vagy megkérdőjelezi, hogy tesz vagy nem tesz följelentést. (Dr. Bárándy Gergely: Kezdjétek a Matolcsyékkal!)
A személy- és vagyonvédelmi, valamint magánnyomozói tevékenység folytatásának feltételeit és azok érvényesülésének ellenőrzését a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvény, valamint az ennek végrehajtásáról rendelkező belügyminisztériumi rendelet szabályozza. A személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2012-es módosítást követően a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet folytató vállalkozás további vállalkozással csak a feladat ellátására eredetileg megbízást adó vállalkozással előzetes hozzájárulással köthet szerződést, és a vállalkozó a szerződés teljesítése érdekében további alvállalkozóval már nem szerződhet.
Ezen túl 2015. február 28-án lépett hatályba a minimális vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíj bevezetéséről szóló 360/2014. (XII. 30.) kormányrendelet, amely meghatározza a vagyonvédelmi tevékenységgel kapcsolatos közbeszerzési eljárásokban a vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíj minimális összegét. Az ebben foglalt óradíj meghatározását hosszas egyeztetési folyamat előzte meg. És azt is el kell mondanom sajnálattal, tisztelt képviselő úr, hogy az MSZP nem szavazta meg azt a törvényt, amely felhatalmazza a belügyminisztert arra, hogy a rezsióradíj elemeit meghatározza. Hitelesebb lenne az ön interpellációja, hogyha ezt a törvényt megszavazták volna, hiszen ez nagy lépést tett pontosan azoknak a céloknak az elérése érdekében, amit ön a kormánnyal szemben vagy a Belügyminisztériummal szemben kritikaként megfogalmazott.
(14.50)
A tevékenység folytatásának feltételeit és azok érvényesülésének ellenőrzését a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól és annak végrehajtásáról rendelkező jogszabályok határozzák meg, ezek részletesen tartalmazzák a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység megkezdésének, folytatásának, ellenőrzésének, az esetleges jogsértések szankcionálásának részletszabályait. Az e jogszabályok hatálya alá tartozó tevékenységek hatósági ellenőrzését jelenleg a rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a munkaügyi hatóságok végzik, ebből fakadóan a személy- és vagyonvédelmi, magánnyomozói tevékenységet végzők szoros, különböző szempontrendszerű ellenőrzésnek vannak kitéve annak érdekében, hogy biztosítsák a munkavállalók alapvető garanciális jogainak minél szélesebb körű érvényesülését.
Tisztelt Képviselő Úr! Az interpellációban is elhangzott munkaerő-kölcsönzés szabályait a munka törvénykönyvéről szóló törvény tartalmazza, az abban foglaltak megvalósulásának ellenőrzése pedig a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény rendelkezései alapján a munkaügyi hatóságok feladatkörébe tartozik. Így a munkaerő-kölcsönzés szabályainak ellenőrzése tekintetében nem a rendőrség, hanem a munkaügyi szerv rendelkezik érdemi hatáskörrel.
Tisztelt Képviselő Úr! Az interpellációjában feltett valamennyi kérdésre válaszoltam, konkrét választ adtam, ezért kérem a tisztelt képviselő urat, hogy erre tekintettel fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me